Fico mal „veľmi dobré“ stretnutie s Jourovou. Slovensko nepríde o miliardy z EÚ, sú to bohapusté lži, hovorí (video)

0

28.4.2024 (SITA.sk) – Slovensko podľa premiéra Roberta Fica nepríde o miliardy eur z Európskej únie. Označil to za bohapusté lži a vyzval opozíciu, aby takéto reči prestala šíriť.

Premiér sa vo štvrtok stretol s eurokomisárkou Věrou Jourovou, stretnutie označil za „veľmi dobré“.

Momentálne prebieha veľmi náročná komunikácia s Európskou komisiou o Pláne obnovy a predovšetkým určitých míľnikoch, ktoré sa týkajú ochrany finančných záujmov EÚ. Mali sme veľmi vážny rozhovor na tému, ako má vyzerať komunikácia medzi Európskou komisiou a Vládou SR v tejto vážnej téme,“ povedal Fico.

Politika musí ísť nabok

Eurokomisárku požiadal o racionálny a technický dialóg, nie politický.

Som rád, že aj pani eurokomisárka si uvedomuje, že v tomto musí ísť politika nabok,“ dodal.

Slovensko podľa neho ešte čaká obdobie „technických konzultácií“.

Fungovanie prokuratúry

Sme vo veľmi detailných parametroch, kde sa Komisia zaujíma o konkrétne zabezpečenie fungovania prokuratúry,“ povedal.

Mnohé detaily sa podľa neho skôr týkajú Generálnej prokuratúry SR, preto oceňuje, že Jourová sa má v piatok stretnúť s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Vláda môže podľa premiéra pomôcť generálnej prokuratúre tým, že jej dá peniaze na vytvorenie nových miest a technické zabezpečenie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Otvorené otázky v novele Trestného zákona

Pripomenul, že koalícia schválila v rámci novely Trestného zákona zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a jediné otázky, ktoré sú ešte otvorené, sa týkajú trestných sadzieb a premlčacích lehôt, o ktorých ešte bude rozhodovať Ústavný súd SR.

Pani eurokomisárke som povedal, že nás veľmi bolelo, ako nás Európska komisia v rokoch 2020 až 2023 opustila, keď sa tu krágľovali ľudia,“ dodal Fico.

Viac k témam: Eurokomisárka, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Generálny prokurátor SR, Novela Trestného zákona, Plán obnovy, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Fico mal „veľmi dobré“ stretnutie s Jourovou. Slovensko nepríde o miliardy z EÚ, sú to bohapusté lži, hovorí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -