Ukrajina sa začlení do programu Nástroja na prepájanie Európy, uchádzať sa môže o financovanie z EÚ 

0

6.6.2023 (SITA.sk) – Eurokomisárka pre dopravu Adina Vălean a podpredseda vlády pre obnovu Ukrajiny a minister pre rozvoj miestnych komunít a infraštruktúry Oleksandr Kubrakov v utorok podpísali dohodu o pridružení Ukrajiny k programu Nástroja na prepájanie Európy (NPE).

Začlenenie Ukrajiny

Dohoda podpísaná vo Ľvove umožňuje záujemcom z Ukrajiny predkladať projekty spoločného záujmu v oblasti dopravy, energetiky a digitálnych technológií a uchádzať sa o financovanie z Európskej únie (EÚ).

Tiež podporí začlenenie Ukrajiny do jednotného trhu EÚ a podnieti rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje Európska komisia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinské orgány a podniky sa budú môcť uchádzať o financovanie v oblasti dopravy na základe budúcich výziev na prekladanie návrhov zverejnených v rámci NPE v súčasnom programovom období 2021 – 2027. Ďalšiu výzvu vyhlásia v septembri 2023.

Prednosť budú mať opatrenia, ktoré posilňujú prepojenosť medzi základnou sieťou členských štátov a sieťou v tretích krajinách.

Nové možnosti financovania

V prípade energetiky už ukrajinské infraštruktúrne projekty prepojené s členskými štátmi EÚ majú podľa revidovaných pravidiel Únie pre energetickú infraštruktúru možnosť požiadať o štatút projektov vo vzájomnom záujme.

Realizátori projektov môžu využívať financovanie z NPE, až keď ich projekt získa tento štatút. Zmienená dohoda projektom na Ukrajine dáva k dispozícii nové možnosti financovania.

Európska komisia v novembri 2023 uverejní nasledujúci únijný zoznam projektov spoločného záujmu a po prvý raz aj zoznam projektov vo vzájomnom záujme s tretími krajinami.

Siete spájajúce EÚ a tretie krajiny

Ukrajina môže okrem toho získať podporu z NPE – Energetika na cezhraničné projekty v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov.

NPE – Digitalizácia podporí projekty spoločného záujmu v oblasti pripojiteľnosti. Sú nimi najmä tie, ktoré sú zamerané na chrbticové siete spájajúce EÚ s tretími krajinami v súlade so stratégiou Global Gateway a zároveň na rozvoj bezpečnej, zabezpečenej a udržateľnej vysokovýkonnej infraštruktúry vrátane gigabitových sietí a mobilných sietí piatej generácie (5G).

Po vyhlásení výziev sa budú môcť subjekty z Ukrajiny uchádzať o spolufinancovanie pre projekty zamerané na zvýšenie kapacity, bezpečnosti a odolnosti digitálnych pripojení medzi Ukrajinou a jej susedmi v Únii.

Viac k témam: Členské štáty, Financovanie, jednotný trh, Nástroj na prepájanie Európy, Obnoviteľné zdroje energie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina sa začlení do programu Nástroja na prepájanie Európy, uchádzať sa môže o financovanie z EÚ  © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -