Brazíliu sužujú zosuvy pôdy a záplavy, zabili desiatky ľudí a 33 obcí vyhlásilo stav núdze

0

30.5.2022 Zosuvy pôdy spôsobené lejakmi v sobotu zabili v brazílskom štáte Pernambuco najmenej 29 ľudí. V Alagoas, ďalšom štáte na severovýchode Brazílie, zase dvaja ľudia v piatok prišli o život, keď ich strhla záplava.

V dôsledku záplav muselo v Pernambucu opustiť svoje domovy viac ako tisíc ľudí. Výkonný tajomník agentúry civilnej obrany v štáte Leonardo Rodrigues vo videu zverejnenom na službe Instagram uviedol, že v oblastiach s rizikom záplav a zosuvov žije zhruba 32-tisíc ľudí.

V Recife, hlavnom meste štátu, otvorili školy, aby prijímali ľudí bez domova. Vláda v štáte Alagoas informovala, že 33 obcí vyhlásilo stav núdze v dôsledku lejakov z ostatných dní.

Prezident Jair Bolsonaro na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že do oboch štátov vyšlú tímy z ministerstva regionálneho rozvoja a ozbrojených síl na pomoc a poskytnutie humanitárnej pomoci.

Viac k témam: Silné dažde, Zosuv pôdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Brazíliu sužujú zosuvy pôdy a záplavy, zabili desiatky ľudí a 33 obcí vyhlásilo stav núdze © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -