V horských dolinách v noci poriadne prituhlo, teploty klesli pod mínus 20 stupňov Celzia

0

24.1.2022 Počas uplynulej noci klesla teplota vzduchu v horských dolinách až od -20 stupňov Celzia. Stalo sa tak ojedinele na Hornom Spiši a Zamagurí. Najchladnejšie bolo v obciach Červený Kláštor a Podolínec, kde teplota klesla na -21,6, respektíve -20,1 stupňa Celzia.

Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo svojom profile na sociálnej sieti, o chladnej noci nemožno hovoriť na krajnom juhozápade Slovenska, kde bola vďaka oblačnosti teplota len tesne pod bodom mrazu.

V Hurbanove bolo minimum len slabo pod -8,3 stupňa Celzia, čo je ďaleko od absolútneho rekordu, ktorý je v platnosti pre dnešný deň. V roku 1942 tu namerali takmer -31 stupňov Celzia.

Ďaleko od rekordov boli dnešné minimá aj vo vyššie spomínaných najchladnejších lokalitách v Červenom Kláštore a v Podolínci. „Môžeme tak na viacerých miestach síce hovoriť o chladnej noci, ale zďaleka nejde o výnimočne nízke minimum teploty,“ uviedlo SHMÚ.

Zatiaľ odoláva aj najnižšia hodnota tejto zimy z 27. decembra 2021, keď meteorológovia v Podolínci namerali -23,3 stupňov Celzia. „Je určitá pravdepodobnosť, aj keď pomerne nízka, že túto hodnotu prekonáme (alebo sa k nej priblížime) počas nasledujúcej noci,“ uzavreli.

Viac k témam: Mráz, Teplotné rekordy
Zdroj: Webnoviny.sk – V horských dolinách v noci poriadne prituhlo, teploty klesli pod mínus 20 stupňov Celzia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -