Hygienici rešpektujú stanovisko Ústavného súdu, ktorý pozastavil výnimku pre osoby po prvej dávke vakcíny

0

29.7.2021 Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) rešpektuje stanovisko Ústavného súdu SR pozastavujúce výnimku pre osoby po prvej dávke vakcíny. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
Viac o téme: Koronavírus
Zároveň upozornila, že do momentu zverejnenia uznesenia Ústavného súdu SR v zbierke zákonov stále platí súčasný režim na hraniciach. Preto žiadajú občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek.
Účinnosť problematickej časti sa pozastaví
Račková vysvetlila, že zverejnením uznesenia v zbierke zákonov sa pozastaví účinnosť celej problematickej časti, ktorá obsahuje prechodné lehoty pre osoby po prvej dávke vakcíny, ktorú absolvovali do 9. júla, pendlerov a osoby od 12 do 18 rokov.

„V praxi tak zmeny zverejnením uznesenia v zbierke zákonov pocítia najskôr ‚prvoočkované osoby‘, ktorým by prechodné obdobie končilo 2. augusta. Pendleri a osoby od 12 do 18 rokov zmeny v praxi zverejnením uznesenia v zbierke zákonov nateraz nepocítia,“ konštatovala. Doplnila, že otázka režimu na hraniciach pre osoby od 12 do 18 rokov a pendlerov bude predmetom ďalších rokovaní.

Hovorkyňa vysvetlila, že Ústavný súd SR pozastavil vo vyhláške daný paragraf iba pre časť o prechodnom ustanovení pre osoby po prvej dávke vakcíny, ktorú absolvovali do 9. júla. Dodala, že zvyšné prechodné ustanovenia týkajúce sa napríklad nastavených podmienok pre pendlerov do 1. septembra a osoby od 12 do 18 rokov do 9. augusta priamo namietané neboli, hoci sú tiež súčasťou pozastavenej časti.
Ústavný súd prijal návrh poslancov
ÚS SR na neverejnom zasadnutí v utorok 27. júla pozastavil účinnosť paragrafu deväť vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR. Vyhláška bola uverejnená v piatok 16. júla.

Paragraf dáva možnosť ľudom len s jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 absolvovať test v prvý deň izolácie a v prípade jeho negativity ju ukončiť. Súd tak prijal návrh 30 poslancov Národnej rady SR, ktorí sa na neho v súvislosti s vyhláškou obrátili. Zároveň však nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zvyšku vyhlášky.

Viac k témam: cestovanie, karanténa, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Pendleri, režim na hraniciach
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici rešpektujú stanovisko Ústavného súdu, ktorý pozastavil výnimku pre osoby po prvej dávke vakcíny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -