2121. Takýto počet ľudí neprežil púť do Mekky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nový prepočet obetí tragédie zverejnila agentúra AP po nedeľňajšom stretnutí lídrov Saudskej Arábie, na ktoré podľa vyjadrenia tamojších médií dohliadal tamojší korunný princ Nájif ibn Abdal Azíz Saúd, ktorý je zároveň saudskoarabským ministrom vnútra. Saudská Arábia stále uvádza len 769 mŕtvych a 934 zranených, pričom toto číslo zvyšovala naposledy 26. septembra, čiže dva dni po tragédii. Tamojšie úrady zároveň tvrdia, že príčiny incidentu aj naďalej vyšetrujú. 

    Ide o doposiaľ najhoršiu tragédiu tohto druhu v histórii, uviedla AP. Predošlá najhoršia sa odohrala v roku 1990, keď pri tlačenici v tuneli zahynulo 1426 pútnikov. Paniku vtedy vyvolalo zlyhanie vetracieho systému. Tragédia počas uplynulej púte vyvolala napätie medzi Iránom a jeho regionálnym súperom Saudskou Arábiou. Irán, ktorý prišiel pri nešťastí o najvyšší počet občanov (465), obvinil Saudskú Arábiu z nezvládnutia organizácie púte do Mekky, jedného z piatich pilierov islamu. 

    Saudská Arábia reagovala vyhlásením, že Iránci nedodržali bezpečnostné nariadenia, a obvinila Teherán, že využíva incident na získanie politickej moci. Saudský kráľ nariadil vyšetrenie tragédie a sľúbil rýchle výsledky. K panike došlo v tretí deň päťdňovej púte, ktorú by moslimovia mali absolvovať aspoň raz za život, ak im to finančné podmienky a zdravotný stav umožňujú. Každoročne na púť do Mekky prídu vyše dva milióny moslimov.

    - Reklama -