Hipsterský primátor Bročka pre PL.sk otvorene: Za prepadom starých strán je ich degenerácia. A čo si myslí o potrebe kontaktov v politike?

0
Peter Bročka, primátor Trnavy (Autor: Archív P.B.)
Ako dnes hodnotíte komunikáciu v rámci zastupiteľstva, prípadne s mestským úradom? Existuje tu podnetná výmena skúseností či podnetný dialóg?
 
Vzájomná komunikácia sa jednoznačne zlepšuje. Vylaďujú sa jednotlivé komunikačné procesy a komunikácia medzi jednotlivými zložkami mestského úradu. Iné je to v mestskom zastupiteľstve, kde je komunikácia vecou individuálnych prístupov. Každý k nej pristupuje zo svojej pozície. S niektorými poslancami ju považujem za nadštandardnú, s inými za štandardnú, ale je aj menej otvorený dialóg. Som však otvorený akejkoľvek komunikácii, ak je o ňu zo strany poslancov záujem. Snažím sa im pritom v maximálnej možnej miere vychádzať v ústrety. 
 
Občas používate slovné spojenie „ide o politický folklór“. Aký je v Trnave politický folklór?
 
Jeho špecialitou je prezentácia interpelácií až na mestskom zastupiteľstve. Niektorým poslancom vyhovuje predostierať svoje požiadavky až po spustení kamier. Pritom je oveľa schodnejšou cestou danú vec začať riešiť najprv v spolupráci s mestským úradom alebo na zasadaniach výborov mestských častí. Každú aktivitu podporujem, ale takéto veci je lepšie riešiť inak. 
 
Ako je na tom Trnava po roku? Má stále ambíciu byť lepšou? 
 
Rozhodne. Sme stále len na začiatku pri zlepšovaní procesov. Je veľa oblastí, ktoré mesto rieši a všetky sa dajú zlepšovať. Proces snahy byť lepší v týchto oblastiach sa nikdy nekončí, je kontinuálnym procesom bez konca. 
 
Ako vnímate súčasný trend nástupu „nepolitikov“ do samospráv? Čo je podľa vás za prepadom „starých“ politických strán?
 
Ich vlastná degenerácia, ktorej následkom je nespokojnosť obyvateľov s ich pôsobením či už v štáte, alebo v samospráve. 
 
Hľadajú sa ľahko partneri  pre nové riešenia?
 
Vždy záleží na konkrétnom návrhu, ale snažím sa robiť všetko pre to, aby dobré nápady získali podporu medzi poslancami. Za pozitívum považujem, že za nami často prichádzajú zástupcovia tretieho sektora či firiem, ktoré mestu chcú pomôcť s nápadmi či spolufinancovaním. 
 
Je dnes možné udržať silnú kooperáciu medzi občanmi a mestom? Ako nájsť správnu rovnováhu medzi záujmami občanov a rozvojom mesta či podnikateľského prostredia?
 
Zatiaľ nie sme v štádiu udržateľnej kooperácie. Najprv sa musíme naučiť spolu komunikovať, z čoho môže vzniknúť kvalitná kooperácia. Až následne sa dostavia výsledky, ktoré budú uspokojivé pre obe strany. 
 
Ktoré aktivity sa už v rámci nového mestského zastupiteľstva podarili dokončiť do dnešných dní a ktoré má mesto ešte v najbližšom čase v pláne realizovať?
 
Aj projekty, ktoré sme zdedili, sa museli nejakým spôsobom prerábať, lebo v nich bolo veľa vecí nedoriešených. Niektoré prezentované projekty neboli pripravené (majetkovo-právne vyrovnané atď.), resp. sa museli prerábať. Tak to bolo aj pri moste na Radlinského ulici.
 
Snažíme sa zaviesť nové postupy, čo sa týka prípravy jednotlivých projektov, ale aj technických postupov. Napr. od tohto roka minimalizujeme opravovanie výtlkov jednorazovo. Ideme radšej cestou celkových opráv ciest. A v tomto trende chceme aj naďalej pokračovať.
 
Z najväčších projektov, ktoré nás čakajú, budú rekonštrukcie Halenárskej, Štefánikovej ulice, Zeleného kríčku, revitalizácia Ružového parku a oblasti za Bazilikou sv. Mikuláša. V tomto roku sa bude tiež realizovať aj rekonštrukcia vnútroblokov v rámci sídliska Zátvor. Ale ide aj o drobnosti, ako je kompletná rekonštrukcia lavičiek a historických odpadkových nádob v centre. 
 
Nie je nezávislosť v politike príťažou? Sú naozaj v politike potrebné kontakty a dobrá schopnosť lobovať? 
 
Toto je jedno z neuveriteľných klamstiev, ktoré šíria politické strany v tej časti, že ak ste nezávislí, nemôže vám nikto hovoriť do toho, čo robíte. Nikto vám tiež nepovie, že vás niekde dostal. Skúsim na túto otázku odpovedať otázkou. Páčilo by sa vám žiť v spoločnosti, kde by sa peniaze nerozdeľovali podľa potreby, ale podľa toho, kto je koho kamarát alebo spolustraník? 
 
- Reklama -