V Calais svitá na lepšie časy. Vyhrievané kontajnerové byty, normálne postele… Nechceme tam ísť, postavili si hlavu imigranti

0
Utečenecký tábor v Calais (Autor: SITA)

Tábor v Calais je známy svojimi otrasnými podmienkami, hlavne špinou, blatom a povestnými modrými stanmi. Francúzi chceli pre imigrantov vytvoriť solídnejšie podmienky a preto pre nich chystajú kontajnerové byty. Imigranti si však postavili hlavu. Vraj im to pripomína zajatecký tábor.

Budú sa vraj mierumilovne brániť

Francúzi však očividne s utečencami veľkú trpezlivosť nemajú. Protesty ich príliš nezaujímajú a dali im dva dni na vysťahovanie. Potom sa začne demolácia, informuje Daily Mail. Kontajnerové byty sú vyhrievané a sú určené pre 1 500 utečencov. Podmienky v Džungli sú pritom otrasné, utečenci tam žijú v stanoch, blate a odpadkoch, čo rozhodne nie je vhodné hlavne pre deti. Kontajnerové byty zaiste ponúknu väčší komfort, nehovoriac o estetickej stránke. Napriek tomu sa utečencom nepozdáva. Interiér je síce jednoduchý a nachádzajú sa v ňom poschodové postele, no najmä v zime je to asi v porovnaní so životom v stanoch omnoho lepšia voľba.

Polícia však začala dávať jasné rozkazy. Úrady chcú zrovnať so zemou asi tretinu tábora. Vodca komunity vyhlásil, že „zdvorilo odmietajú požiadavky francúzskej vlády a budú mierumilovne brániť vládne plány na zničenie ich domovov“. Dúfajú, že Francúzi ich pochopia a budú rešpektovať ich základné práva.

„Robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili bezpečný presun utečencov. Osobitným problémom je veľký počet žien a detí,“ vyhlásila charita HelpRefugees UK. Žien má byť 300 a detí 60. Podľa charity nie je pravda, že utečenci nové bývanie odmietajú, môže však pojať len 55 ľudí denne a to sa zdá byť problémom. Charita však uviedla, že želanie komunity Džungle bude rešpektovať, zatiaľ čo bude pomáhať tým, ktorí sú ochotní sa premiestniť. V tábore žije odhadom asi šesťtisíc ľudí.

Dali zaplaviť pozemky

V tábore, ktorý sa neslávne preslávil tým, že mladí imigranti sa snažia dostať do Veľkej Británie cez tunel pod Lamanšským prielivom, pričom sú pomerne agresívni a znepríjemňujú život vodičom, nehovoriac o reálnom ohrození toho vlastného, vznikol už vlastný svet. Utečenci si vytvorili provizórne obchodíky, mešity, kostoly či dokonca bary.

V snahe zmariť pokusy imigrantov dostať sa do Británie cez tunel dala spoločnosť Eurotunnel najnovšie aj zaplaviť pozemky po oboch stranách nájazdu, takže vznikli dve umelé jazerá. Zdá sa, že tábor ako taký, už čoskoro nebudeme poznať.

- Reklama -