Ak by Slovensko zažilo katastrofu, väčšina z nás by chcela pomoc z EÚ

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Spolupráca a koordinácia síl pri riešení katastrof je podľa troch štvrtín obyvateľov Slovenska oveľa výhodnejšia ako samostatné operácie jednotlivých krajín únie. Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu Eurobarometer, do ktorého sa zapojilo 28-tisíc občanov Európskej únie vrátane tisícky Slovákov.

Drvivá väčšina až 85 % ľudí na Slovensku si myslí, že akákoľvek prírodná pohroma alebo prípadný vojnový konflikt by mali negatívny dopad na slovenské hospodárstvo aj ekonomickú situáciu v krajine. Viac ako polovica Slovákov má pritom pocit, že vláda neprijíma dostatočné opatrenia na prevenciu takýchto katastrof.

Z prieskumu Eurobarometer vyplynul aj ďalší, pre Slovensko, zaujímavý fakt. Vyše tretina Slovákov tvrdí, že nie sú dostatočne informovaní o tom, aké prípadné nebezpečenstvá v ich regióne hrozia. Slabšiu informovanosť o hroziacich katastrofách máme spoločnú so Španielmi. Aj o rizikách katastrof pri cestovaní do iných krajín EÚ je informovaných len 28 % Slovákov. Najlepšie informovaní sa v tejto oblasti cítia byť Dáni (58 %), najhoršie Nemci (18 %).

Výsledky prieskumu Eurobarometer z marca 2015 si môžete pozrieť TU

- Reklama -