Zastaviť únik mozgov nie je lacný špás. Vláda vysokoškolákom platí, aby sa po štúdiu vrátili zo zahraničia domov a pracovali v ministerstvách

    0
    Univerzita Komenského (UK) v Bratislave na Šafárikovom námestí (Autor: SITA)
    Štát vybraným študentom zahraničných prestížnych univerzít prepláca časť školného a výmenou za túto finančnú pomoc požaduje, aby po získaní titulu odpracovali aspoň tri roky v niektorom z ministerstiev. Do tejto skupiny vyvolených patria aj Andrea Kačmárová a Samo Varsik, ktorí o svojich skúsenostiach prehovorili pre portál Aktuality.sk.
     
    „Keď som odchádzal, mal som pocit zodpovednosti, že musím prísť späť. Myslím si, že má zmysel pracovať na tom, aby zo Slovenska bola lepšia krajina, nech to znie akokoľvek idealisticky,“ tvrdí Varsik, ktorý študuje v University College London. Varsik študuje aplikovanú ekonómiu v londýnskej univerzite, ktorá patrí do desiatky najlepších na svete. Školné 14-tisíc libier za neho zaplatilo slovenské ministerstvo školstva, ďalších tritisíc libier dostal na pokrytie životných nákladov.

    Kvalita školstva rozhoduje 

    S uplatnením alebo umiestnením do vysokej školy na Slovensku nemal Varsik žiaden problém, vzali ho aj na matfyz, ale nakoniec sa rozhodol študovať v Edinburgu, kde ukončil bakalárske štúdium, a teraz pokračuje v magisterskom v University College London. Jeho dôvod na odchod bol jednoduchý: kvalita vysokého školstva na Slovensku. 
     
    „Rozhodol som sa tak najmä pre celkovú atmosféru na Slovensku, ktorá obklopuje vysoké školy. Mal som dojem, že študenti sa neučia veci uplatniteľné na trhu práce. Toto bol pre mňa jeden z dôležitých faktorov,“ uviedol 25-ročný študent.
     
    Viac možností rozhodnúť sa zavážilo aj v prípade Andrey Kačmárovej, ktorá do Veľkej Británie pôvodne odišla po bakalárskom štúdiu práva v Košiciach, aby tam pracovala. Rozhodla sa nakoniec pokračovať v štúdiu práva a prijali ju do všetkých vysokých škôl, kam sa hlásila. Jej výber nakoniec padol na univerzitu v Birminghame, ktorá sa radí medzi 150 najlepších na svete. 
     
    „Možnosti, ktoré ponúka moja univerzita pre študenta, sú obrovské. Ide o niekoľko knižníc, množstvo priestorov vybavených modernými počítačmi, tlačiarňami a hlavne kvantom kníh a materiálov, ktoré sú potrebné pre kvalitné vzdelanie každého študenta,“ opisuje študentka práva. Školné ju vyjde na 6- až 10-tisíc libier. Na pokrytie všetkých nákladov jej slovenské ministerstvo školstva dalo 13-tisíc libier. 
     
    Prijatie do vysokých škôl vo Veľkej Británii pritom podľa oboch študentov, oslovených portálom Aktuality.sk, nie je podmienené vedomostnými testami, ale zaváži jazykový certifikát, ako aj výsledky z predošlého štúdia spolu s odporúčaniami od pedagógov alebo zamestnávateľov. Najdôležitejší je však motivačný list, v ktorom musí človek ukázať schopnosť sa predať. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -