Vojnová zóna v USA. Tvrdé strety v uliciach a takto nakoniec dopadla revolúcia proletariátu

    0
    Prvomájové násilnosti v americkom Seattli (Autor: SITA)

    Pôvodne pokojná demonštrácia na podporu imigrantov a práv zamestnancov prerástla do násilností po tom, ako sa medzi pochodujúcich zamiešali násilníci v kuklách. Radikáli začali rozbíjať výklady, okná a vôbec všetko, čo im prišlo do cesty. Primátor mesta označil eskaláciu za nezmyselné násilie.

    Policajti sa pokúsili udržať dav pod kontrolou pomocou slzotvorného plynu a jeho rozdelením na menšie časti.

    Hrýzli, bili, hádzali

    Piati policajti utrpeli zranenia. Jedného z nich zasiahol Molotovov kokteil, ďalší bol pohryzený demonštrantom. Podľa orgánov činných v trestnom konaní zadržala polícia 9 ľudí, ktorí teraz čelia obvineniam z útoku na verejného činiteľa, ničenia súkromného majetku a výtržníctva.

    Násilné protesty anarchistov a ďalších ľavicových radikálov sú v Seattli, ktorý je známy ako jedno z najliberálnejších a najľavicovejších amerických miest, každoročným úkazom. Viaceré obchody preto preventívne zabarikádovali svoje okná a výklady.

    Prvomájové násilnosti v meste Seattle

    V hneve proti kapitalizmu

    Facebooková stránka radikálov s názvom „Májový deň antikapitalistického pochodu“ informovala, že pôjde o „každoročné podujatie, keď v hneve protestujeme proti kapitalizmu a represívnym silám, ktoré sa snažia zmeniť naše komunity na miesta pre bohatých a prinútiť chudobných stať sa navždy bezdomovcami“. Facebookový status varoval zúčastnených, aby sa pripravili na „násilnú policajnú represiu (slzný plyn, omračujúce granáty, bitie, zatýkanie, atď.).

    Výbuchy na ulici

     

     

    Vojnová zóna

    Dav aktivistov sa pohol smerom do centra mesta okolo pol siedmej hodiny miestneho času. Dozerali naň pritom ťažkoodenci na bicykloch. Radikáli po chvíľke začali do policajtov hádzať kamene, pričom tí reagovali slzným plynom a „výbušnými guľami“, ktoré fungujú ako akési omračujúce granáty, ktoré vydávajú svetlý záblesk, ohlušujúci zvuk a slzný plyn. Niektorí radikáli situáciu ďalej eskalovali, keď začali rozbíjať okná, výklady a hádzať Molotovove kokteily.

    Zásah „výbušnou guľou“

     

     

    Starosta mesta Ed Murray označil zákrok polície za primeraný a dav za vinníka „nezmyselného násilia“.

    - Reklama -