VOĽBY 2016. KOMU DAŤ SVOJ HLAS? Živnostníci, remeselníci, podnikatelia, pozor. Aj takto vidia vašu budúcnosť strany, ktoré nám chcú vládnuť

    0
    Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

    Smer-SD

    Ľubica Končalová (tlačový odbor strany):  V oblasti energetiky je to dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, participácia Slovenska na budovaní strategického projektu Energetickej únie s dôrazom na zvýšenie energetickej bezpečnosti a konkurencieschopnosti, ako aj synergie medzi energetickou politikou a politikou zmeny klímy. Samozrejme, aj otázky cien energií, predovšetkým  v oblasti priemyslu. Vzhľadom na vysokú závislosť Slovenska od dovozu energetických surovín a z toho prameniacu zraniteľnosť je dôležitá podpora infraštruktúrnych projektov, ktoré umožnia diverzifikáciu energetických zdrojov a trás s dôrazom na prepojenia energetických sústav so susednými krajinami a podpory konceptu severo – južného energetického prepojenia. V rámci plynárenstva bude pokračovať podpora výstavby slovensko – poľského prepojenia. Naďalej budeme vytvárať podmienky pre úspešné napredovanie projektu Eastring, ktorý má potenciál spájať plynárenské trhy západnej Európy a juhovýchodnej Európy. Významnou úlohou je napredovanie v realizácii projektov elektrizačných prepojení medzi Slovenskom a Maďarskom.

    Pri optimalizácii využívania OZE bude prioritou zabezpečiť nákladovú efektívnosť pri podpore týchto zdrojov a zabrániť negatívnym dopadom na konkurencieschopnosť priemyslu. Neoddeliteľnou súčasťou bude vytváranie podmienok pre zvyšovanie energetickej efektívnosti a znižovanie energetickej náročnosti. V rámci rozvoja trhu bude prioritou aj ochrana zraniteľných odberateľov vrátane riešenia energetickej chudoby. Ďalšou oblasťou je Smart energy, ktorá je jednou z čiastkových tém v rámci vznikajúceho konceptu Smart Industry, ku ktorému MH SR zriadilo platformu, zloženú zo zástupcov súkromného, ako aj akademického a VaV sektora. Úlohou platformy je bližšie definovanie vízie a strategického zamerania Smart Energy vrátane navrhnutia spôsobov financovania a analýzy prostredia. Výstupy platformy budú priebežne prezentované a konzultované na podujatiach slovenského, ale aj európskeho významu, akým je napríklad pripravovaná konferencia k SET Plánu.

    #Sieť

    Róbert Auxt (expert pre hospodárstvo): Prioritami Siete v hospodárskej oblasti sú pomoc chudobným regiónom, odbremenenie slovenských živnostníkov a podnikateľov od byrokracie a obmedzenie nezmyselných dotácií, ktoré deformujú podnikateľské prostredie a trh. Sieť obmedzí poskytovanie všetkých nezmyselných investičných stimulov v hotovostnej podobe na celom území Slovenska. Namiesto nich pomôžeme regionálnym ekonomikám prostredníctvom Regionálnych ekonomických zón (REZ). REZ budú vytvorené v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Vytvorené ekonomické zóny na úrovni okresov budú mať špeciálne a plošné daňové pravidlá, ktoré budú nastavené tak, aby prilákali nové investície a vytvorili dodatočné pracovné miesta aj v už existujúcich podnikoch a prevádzkach. Pravidlá sa budú automaticky aplikovať na všetky subjekty, ktoré budú investovať a zamestnávať ľudí v danej REZ. Nástrojom tejto špeciálnej daňovej politiky bude napríklad tzv. rýchlejšie a vyššie odpisovanie („turboodpis“) na náklady spojené s fixnými investíciami a mzdovými nákladmi na prvé dva roky novej prevádzky a tiež na náklady spojené s vedou a výskumom až do výšky 200 percent.

    Zásadne zjednodušíme podnikateľské prostredie. V zákonoch, ktoré sa týkajú podnikania, urobíme zmeny, ktoré zamestnávateľom ušetria ročne desiatky miliónov na administratívnych nákladoch. Príkladom je zrušenie daňových licencií pre obchodné spoločnosti, obmedzenie povinnej zdravotnej služby iba na rizikové povolania, zrušenie preškoľovania vodičov a gastrolístkov. Prioritou bude tiež podpora živnostníkov. Budeme napríklad postupovať tvrdšie proti chronickým neplatičom faktúr. Nevyplatenie faktúry živnostníkovi bude mať rovnaký trestnoprávny postih ako nevyplatenie mzdy zamestnancom. Upadajúcim remeslám pomôžeme zavedením vyšších paušálnych výdavkov pre remeselníkov a farmárov.

    SNS

    Vladimír Chovan (podpredseda strany): Pre SNS je z pohľadu slovenského hospodárstva dôležitý prístup ku strategickým podnikom. Príjmeme ústavný zákon o ochrane strategických podnikov, ktorým je daná povinnosť vlády odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických podnikoch tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zároveň zákonom zadefinujeme strategické podniky a zastavíme možnosť akejkoľvek vlády nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby stratila nad nimi majoritnú kontrolu. Takýto spôsob správy majetku štátu osobitne zameriame na energetiku, plynárenstvo, petrochemický priemysel a telekomunikácie. Týmto zákonom definitívne určíme hranicu medzi dlhodobým národohospodárskym záujmom všetkých občanov Slovenska a individuálnymi či úzkymi skupinovými záujmami, ktoré sa realizujú v rámci súkromného sektora.

    SNS podporuje domáce, tradične prosperujúce sektory hospodárstva a vytváranie podmienok na rozvoj hospodárskych oblastí, pre ktoré sú na Slovensku zdroje a prirodzené podmienky. Zasadíme sa o výrazné zlepšenie podmienok pre podnikanie s dôrazom na malé, stredné podnikanie a živnostenský stav. Zrušíme nespravodlivé a demotivačné daňové opatrenia, ako sú daňové licencie, povinnosť odberateľa platiť DPH za dodávateľa, ktorý ju nezaplatil, a zábezpeky pri registrácii platcu DPH. Zrušíme povinné minimálne odvody pre živnostníkov, zrušíme živnostníkom, malým a stredným podnikateľom povinnosti, ktoré byrokratizujú a likvidujú zdravé podnikateľské prostredie, ako je povinné preškoľovanie vodičov, pracovná zdravotná služba, organizačný poriadok, povinnosť viesť správy registrácií a podobne.

    KDH

    Ján Hudacký (predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti): Prioritami volebného hospodárskeho programu KDH sú rodinné podnikanie – istoty vo vlastných rukách, dlhodobo udržateľný spôsob podnikania členov rodiny pre nezávislé zabezpečenie svojej obživy a stabilného príjmu, upevnenie rodinných väzieb a súdržnosti členov rodín. Ďalej je to zlepšenie etiky a morálky v podnikaní, odbremenenie sociálneho systému a zníženie podielu sivej ekonomiky, zlepšenie sociálno-ekonomického postavenia rodín v málo rozvinutých regiónoch a na vidieku, odstránenie energetickej chudoby – spravodlivo fungujúci energetický trh a zabezpečenie nevyhnutného, cenovo prijateľného objemu energií potrebného pre dôstojný život sociálne odkázaných domácností. Ďalej je to zavedenie energetickej dávky – dotácie na minimálnu spotrebu energií pre sociálne odkázané domácnosti z fondu energetickej solidarity, vytvorenie podmienok pre dobre fungujúci trh s energiami a spravodlivými cenami pre domácnosti a podniky či tvoriví ľudia – nevyčerpateľné bohatstvo štátu. Cieľom je vytvorenie nadrezortného systému pre podporu a koordináciu technologického rozvoja a inovácií, vytvorenie sektorových programov pre komplexnú podporu nositeľov nových technologických riešení, inovatívnych myšlienok a vedeckých poznatkov pre ich urýchlené zavedenie do praxe, podpora výstavby nových a rozvoj existujúcich technologických inkubátorových centier v jednotlivých regiónoch Slovenska a zriadenie regionálnych fondov rizikového kapitálu.

    Most-Híd

    Matej Kováč (hovorca): Kľúčom k našej spoločnej budúcnosti je práca. Tie krajiny, ktoré sú schopné vytvárať pracovné miesta pre svojich občanov, majú osud vo vlastných rukách. Za kľúčovú úlohu štátu preto považujeme vytváranie a udržiavanie pracovných miest. Strana Most-Híd preto pripravila regionálny balíček, ktorý obsahuje sériu opatrení pre zlepšenie podnikateľského prostredia a zásadné zníženie nezamestnanosti. Okrem celoštátnych nástrojov treba otázku zamestnanosti riešiť aj na regionálnej úrovni v rámci miestnych rozvojových programov. Má to zahŕňať aj investičnú pomoc v podobe daňovej úľavy do regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Pomôže to pri vytváraní nových pracovných miest. Pritom treba vytvoriť najmä efektívne podnikateľské prostredie pre malých a stredných podnikateľov.

    Chceme zjednodušiť a ústavne zakotviť daňový systém. Navrhujeme návrat rovnej dane z príjmov a jej zníženie, odbúrať nezmyselné časti legislatívy a zavedenie princípu „jeden zákon prijatý, jeden zákon zrušený“. Sme za podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných, a to odvodovo odpočítateľnou položkou pre nízkopríjmových, súbehom dávok a prác pre dlhodobo nezamestnaných, serióznym programom verejnoprospešných prác a podobne. Takisto potrebujeme viac podporiť aj rozvoj vidieckeho turizmu. Na základe komplexného plánovania by mali vzniknúť materiály predstavujúce nielen ikonické miesta Slovenska, ale aj miestne podniky (reštaurácie a ubytovne), jedlo a kultúru. Dôležitým aspektom je aj výraznejšia podpora konkurencieschopných regionálnych produktov a lokálnych iniciatív, ako napríklad prezentovanie kultúrneho dedičstva regiónu (stavby, umenie, tradície), súčasné umenie, regionálne výrobky.

    SaS

    Katarína Svrčeková (hovorkyňa strany): Vlajkovou loďou volebného programu strany SaS je Agenda 2020, šesť krokov, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. Z mnohých opatrení vyberáme tie, ktoré sa dajú realizovať v oblasti hospodárstva: odstránenie bariér v podnikaní – zo 40 najdôležitejších menujeme zrušenie pracovnej zdravotnej služby, povinného preškoľovania vodičov, koncesionárskych poplatkov, zrušenie povinnosti registrovať voľné živnosti
    na živnostenskom úrade. Náš program tiež obsahuje opatrenia proti neplatičom a poskytnutie právnej istoty: zmeny zákonov týkajúcich sa zamestnávania a daní budeme prijímať len s účinnosťou k 1. januáru (Zákonník práce, zákon o dani z príjmu, zákon o dani z pridanej hodnoty, zákony o špecifických spotrebných daniach, zákon o správe daní a poplatkov).

    SDKÚ-DS

    Milan Roman (ekonomický expert a predseda sekcie podnikania): Rezort hospodárstva musí zmeniť svoju filozofiu, musí sa starať viac o slovenské firmy, a teda o zamestnávanie Slovákov. Nemá zmysel dávať zahraničným firmám dotácie aj 20-tisíc eur na jedno pracovné miesto, keď podobná firma na Slovensku existuje. Mal by pomáhať našim firmám, a to nielen u nás, ale aj účinným lobingom v zahraničí, aby slovenské firmy vyvážali svoje produkty vyrobené na Slovensku Slovákmi. To všetko za pomoci našej ekonomickej diplomacie. Takým spôsobom dosiahneme vyššie bohatstvo a vyššiu životnú úroveň v našej krajine. Ak pritiahnuť k nám, tak firmu s vyššou pridanou hodnotou, montážnikov už máme na Slovensku až-až.

    KSS

    Jozef Hrdlička (predseda strany): Po spoločensko-politických zmenách na Slovensku došlo prostredníctvom privatizácie k likvidácii národného hospodárstva.Totálnym hegemónom v ekonomike sa stali zahraniční investori a privátny sektor. Majetkovým prevratom sme prišli o štátne podniky, nemáme  dostatok dobre platených pracovných miest ani vlastné zisky, ktoré by ostali na Slovensku a zabezpečili našim občanom blahobyt. Objem vybraných daní je zmenšený daňovými prázdninami, ktoré vláda SR poskytuje cudzím firmám spolu so štedrými štátnymi príspevkami. Domáci malí a strední podnikatelia takú pomoc nemajú. Iba dane nestačia pokryť náklady potrebné na zabezpečenie sociálnej spravodlivosti. Slovensko sa navyše každoročne zadlžuje.

    Komunistická strana Slovenska je za zásadnú zmenu. Je a bude požadovať zásadné zmeny v ekonomickej štruktúre Slovenska. Bude sa usilovať o obnovu a budovanie nových štátnych podnikov, podporu družstevného podnikania, zakladanie zamestnaneckých, samosprávnych akciových spoločností a podporu stredného a drobného podnikateľského sektoru. Bude sa usilovať o založenie štátnej banky a štátnej poisťovne. Verejný ekonomický sektor môže priniesť podstatne viac práce, viac peňazí štátu a následne i jednotlivcom. Zisky zo štátneho podnikania neodtečú do cudziny. Budú sa z nich financovať školstvo, zdravotníctvo, sociálna sféra, budú sa z nich stavať cenovo dostupné byty, budovať zaostalé regióny, kde sa vytvoria pracovné miesta pre miestnych obyvateľov. Štátny ekonomický sektor je jediným reálnym predpokladom na odstraňovanie nezamestnanosti, môže byť protiváhou tomu súkromnému a bude sa riadiť národnými záujmami, a nie záujmami cudzích spoločností. KSS je za zákaz ďalšej privatizácie, je za dôsledné prehodnotenie privatizácie po roku 1989 prijatím konkrétnych dôsledkov voči tým, čo konali v rozpore s právom a so záujmami spoločnosti. KSS je za zavedenie dôsledného progresívneho zdaňovania.

    - Reklama -