„Urazil si proroka Mohameda? Tu máš!“ A hinduistická dedina ľahla popolom…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hinduistická dedina Thakurbari sa stala terčom desivého útoku zo strany moslimských obyvateľov z okolia. Ako píše britský denník Daily Mail, približne dvadsaťtisíc rozzúrených moslimských dedinčanov sa vydalo na trestnú výpravu, ktorej cieľom bolo potrestať údajnú urážku proroka Mohameda. Tej sa mal dopustiť jeden z obyvateľov Thakurbari. Bohužiaľ, nezostali len pri vypätej výmene názorov, ale všetko sa zvrhlo do hanebných násilností.

    Dav nahnevaných moslimov vnikol do dediny a začal zapaľovať domy, rabovať a útočiť na tamojších obyvateľov. Tí nemali proti presile šancu a museli len nečinne sledovať, ako im dav zapaľuje strechy nad hlavou a ničí všetok majetok. Zatiaľ miestne úrady hovoria najmenej o piatich vážne zranených, ako aj o úmrtí mladej ženy, ktorá po prevoze do nemocnice podľahla ťažkým zraneniam. Tie jej spôsobili políciou vypálené gumové projektily.

    Policajti museli pri potlačení násilností použiť okrem gumových projektilov aj slzný plyn. Situáciu sa im síce podarilo po niekoľkých hodinách dostať pod kontrolu, ale tisíce moslimských násilníkov si vzápätí nezačali spytovať svedomie. Naopak, zablokovali hlavnú dopravnú tepnu, aby tak protestovali proti údajnému policajnému násiliu. Úrady medzitým vyšetrujú príčiny rozpútaného násilia a vypočúvajú nielen obete, ale aj ich trýzniteľov.

    Podobné skúsenosti, hoci nie s takými tragickými dôsledkami, však v ostatných rokoch zažíva s moslimami aj Európa. V septembri 2005 zachvátili násilnosti niektoré väčšie európske mestá po tom, ako dánsky denník Jyllands-Posten a ďalšie európske denníky publikovali karikatúru proroka Mohameda. Nepokoje sa rozšírili aj do niektorých krajín na africkom kontinente a Blízkom východe. V Bejrúte tak napríklad došlo k vypáleniu dánskej ambasády a v dôsledku násilností zahynulo spolu takmer 150 osôb.

    Jeden z autorov karikatúr Kurt Westergaard čelil odvtedy mnohým vyhrážkam smrťou. Vo februári 2013 na neho bol dokonca spáchaný atentát, ktorý, našťastie, nebol úspešný. Najkrvavejšiu odvetu za údajnú urážku proroka Mohameda si však moslimovia v Európe prichystali v januári 2015, keď podporovatelia Islamského štátu vnikli do sídla francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo a zastrelili dvanásť členov redakcie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -