Štefanec: Vďaka euru je rast cien na Slovensku nižší ako v ostatných krajinách V4

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    “Inflácia je s eurom na Slovensku nižšia než v Česku, Maďarsku a v Poľsku. Máme najnižšie tempo zdražovania v regióne. Veľkým benefitom eura je stabilita. Určite máme stabilnejšiu menu, ako bola slovenská koruna,” zdôraznil Štefanec.

    Zavedenie eura na Slovensku bolo správne a získalo si silnú podporu v spoločnosti. “Keď som nastupoval do funkcie splnomocnenca, tak len 25 % ľudí vo verejnosti podporovalo zavedenie eura a keď som končil v roku 2006, tak sa toto číslo dostalo už na 75%. Kľúčový bol celospoločenský a politický konsenzus v tejto otázke,” dodal Štefanec.

    Pred desiatimi rokmi, 17. júna 2008, Európsky parlament odhlasoval vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009. Európsky zákonodarný zbor, ktorý mal v tejto otázke len poradný hlas, postupoval v súlade s rozhodnutím výboru pre ekonomické otázky, ktorý podporil správu maltského poslanca Davida Casu o zavedení eura na Slovensku. O tri dni neskôr Rada Európskej únie v zložení hláv štátov definitívne potvrdila prijatie Slovenska do eurozóny.

    - Reklama -