„Slniečkari“ sa možno z tohto prieskumu preferencií zbláznia

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)
    Ako uvádza internetový server The Local, oproti prieskumu realizovanému vlani v máji si Švédski demokrati v očiach voličov polepšili o 5,5 percenta a aktuálne podpora vo výške 19,9 % je zároveň o sedem percent vyššia ako pri posledných parlamentných voľbách konaných v roku 2014. Historicky najvyššie preferencie údajných predstaviteľov “švédskeho nacionalizmu” potešili a riadne nabudili. Už teraz premýšľajú, že by sa raz mohli stať najsilnejšou partajou v krajine. “Som presvedčený, že máme potenciál stať sa najväčšou stranou,” povedal stranícky sekretár Richard Jomshof tlačovej agentúre TT a pripustil, že strana nepochybne ťaží z udalostí posledných mesiacov, ktoré sú ovplyvnené imigračnou krízou.

    Jomshof podľa svojich slov očakával, že v prieskume Švédski demokrati dosiahnu úspech. Jeho rozsah ho však vraj samotného príjemne prekvapil. “Naša narastajúca podpora u voličov zároveň zvyšuje tlak na ostatné politické strany, vyhlásil so značným uspokojením Jomshof. Prieskum tiež preukázal, že by stále viac švédskych voličov dalo svoj hlas stredopravej opozícii na čele s Umiernenou stranou (39 %) než súčasnú koalíciu zahŕňajúcu Zelených a Sociálnych demokratov (33,5 %). Navýšenie preferencií očakával tiež politológ Tommy Möller, podľa ktorého bolo niečo také vo svetle migračnej krízy nevyhnutné. Zároveň však poukázal, že prieskum sa uskutočnil ešte pred oznámením súčasnej vlády o dočasnom pozastavení prijímania utečencov.

    Prieskum tiež ukázal straty voličskej základne pri jednotlivých politických stranách v krajine. Umiernená strana stratila takmer dve percentá voličov, ktorí odišli práve ku Švédskym demokratom. Vládnucu Sociálnu demokraciu potom Švédski demokrati “pripravili” o 0,6 % voličov. Z hľadiska rozdelenia podľa pohlavia dávajú Švédskym demokratom prednosť najmä muži a pre stranu by vo voľbách hlasoval každý štvrtý z oslovených respondentov. Kým od ženskej časti populácie môžu zatiaľ počítať Švédski demokrati len s podporou 15 %. O viac ako dve percentá si pohoršil u voličov úradujúci premiér a šéf Socialistov Stefan Löfven a tiež celá Strana zelených, ktorá stratila takmer jedno percento a pohybuje sa teraz pod hranicou šiestich percent.

    Švédsko patrí vďaka svojim štedrým sociálnym dávkam a liberálnej prisťahovaleckej politike k najžiadanejším destináciám utečencov z Blízkeho východu i afrického kontinentu. V tomto roku ich do krajiny dorazilo podľa oficiálnych štatistík takmer na dvestotisíc. Vládni politici však v posledných týždňoch verejne priznali, že aj kapacity v tak “proimigračnej” krajine majú svoje hranice a pri súčasnom tempe nebude možné dopyt utečencov naďalej uspokojovať. Minulý týždeň preto premiér Löfven spoločne so šéfkou Zelených Ramsonovou v emotívnom vystúpení oznámili dočasné pozastavenie prijímania ďalších utečencov. Citlivú vicepremiérku Ramsonovú dokonca oznámenie tohto vládneho rozhodnutia dojalo k slzám.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    - Reklama -