Skupina bývalých vplyvných politikov EÚ vrátane Dzurindu vyzvala Úniu, aby…

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: Peter Števkov)

    Európsky týždenník Politico v rámci svojho spravodajského servisu pripomenul, že členmi tejto skupiny sú “donedávna ťažké mená” európskej politiky.

    V skupine je bývalý švédsky premiér a šéf diplomacie Carl Bildt či bývalý šéf poľskej vlády a diplomacie Wlodzimierz Cimoszewicz. Slovensko zastupuje Mikuláš Dzurinda, ktorý zastával rovnaké funkcie ako obaja pred ním menovaní a dnes je predsedom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdiá (WMCES) v Bruseli.

    Do tejto skupiny patrí aj estónsky exprezident Toomas Hendrik Ilves, bývalý šéf Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering z Nemecka, bývalý dánsky premiér a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a Malcolm Rifkind, bývalý minister zahraničných vecí a minister obrany Spojeného kráľovstva.

    Skupina pripravila súbor odporúčaní pre EÚ, ktorý sa dá zhrnúť do troch bodov: podpora reforiem na Ukrajine, sankcie voči Rusku, konflikt na východe Ukrajiny.

    V prvej časti politici vzhľadom na doterajšie reformy Kyjeva chcú okamžité zrušenie víz pre Ukrajincov, pružnejšie poskytovanie pomoci a tiež dôraznejšiu vojenskú pomoc na posilnenie obranných kapacít krajiny.

    V druhej časti skupina navrhuje predĺžiť súčasný režim sankcií voči Rusku nie o šesť, ale až o 12 mesiacov, čím by EÚ zosúladila svoje pozície so Spojenými štátmi. 

    Podľa ich názoru by na súčasný sankčný zoznam EÚ mali pribudnúť ďalšie mená ruských politikov a nové sankcie by mali platiť pre tých, ktorí v rámci “ruského okupačného režimu” porušujú ľudské práva na Kryme.

    S odkazom na vojenský konflikt na Donbase skupina bývalých politikov navrhuje na riešenie tejto situácie zapojiť všetky príslušné subjekty vrátane Ukrajiny, Ruska, EÚ a USA. 

    Vláda v Kyjeve by zároveň s tým mala vypracovať stratégiu na opätovné začlenenie Donbasu, ktorá pôjde nad rámec politických otázok a sústredí sa na riešenie potrieb obyvateľov na oboch stranách vojnovej línie.

    - Reklama -