“Schránka” Google na Slovensko kašle. Prečítajte si, prečo lieta s Kiskom

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Firma na Slovensku pôsobí pod menom Google Slovakia a zamestnáva tu iba zopár ľudí. Tí sa venujú najmä dohadovaniu kontraktov s veľkými klientmi. Google ponúka mnoho komerčných riešení, ako napríklad správu veľkých dát. Firma tu nemá žiadny vývoj, žiadne programátorské centrum, nič. Len predajcov a marketérov.

    Podľa Františka Múčku si Google robí na Slovensku veľmi slušný biznis. “Samotný Google Slovakia síce vykazuje tržby len okolo dvoch miliónov eur a zisk okolo osemdesiattisíc eur, ale to je len zlomok biznisu korporácie u nás. Všetky tie reklamy na Youtube, vo vašich emailových schránkach či tie, ktoré sa zobrazujú pri vyhľadávaní, teda podstata biznisu, netečú cez spomínanú dcéru. Faktúry inzerentom chodia od Google Ireland.,” ozremuje Múčka.

    Celkovo môže Google na Slovensku zarábať až štyridsať miliónov eur. Zisk z týchto príjmov však tečie von, nezdaňuje sa tu. Podstata biznisu je však lokálna. Väčšina firiem, ktoré využívajú túto reklamu, sú malé, respektíve stredné firmy, pôsobiace na Slovensku.

    Zisk z týchto firiem sa tu nezdaňuje. Google zamestnáva armádu špekulantov, ktorých cieľom je vytvárať a udržovať sieť firiem po celom svete, prelievať cez ne peniaze tak, aby firma nemusela riadne platiť dane. „Špecialitou boli Bermudy a heslo by mohlo znieť – Aj Google je schránková firma,“ píše Múčka.

    Tým, že tu neplatí dane, má navyše nefér výhodu oproti tým spoločnostiam, ktoré tu podnikajú v jej biznise a dane platia. „Google je korporácia, ktorá sa k Slovensku správa macošsky a neférovo. Do prezidentského lietadla medzi reprezentantov tunajšieho technologického biznisu nepatrí. Jednak tu žiadny vývoj ani výskum, ani nič podobné nerobí, jednak je zlým príkladom spoločensky zodpovedného podnikania.“

     

     

    - Reklama -