„Radili mi, nech poviem, že mám 18 rokov. Potom ma vraj nepošlú späť.“ A ďalšie perly z migračného okienka od susedov

    0
    utečenci (Autor: TASR)

    V priebehu silvestrovských osláv obdržala polícia v Innsbrucku niekoľko sťažností na neprístojné správanie migrantov. Páchatelia mali osemnásť žien a dievčat v dave obchytkávať a bozkávať na intímnych miestach, a to aj navzdory faktu, že sa obete bránili a dávali im jasne najavo, čo si o ich počínaní myslia. Ako uvádza denník Kronen Zeitung, zatiaľ čo obete majú zo svojich neblahých zážitkov nočné mory, násilníci následkom svojich činov čeliť nemusia.

    Policajtom sa pritom podarilo šesticu afganských migrantov vďaka videonahrávkam a fotografiám zaistiť v rekordne rýchlom čase. Migrantov síce vypočuli, ale následne ich prepustili a teraz sa voľne pohybujú na slobode. Vzhľadom na veľkosť a počet obyvateľov Innsbrucku je dosť pravdepodobné, že sa obete sexuálneho obťažovania môžu s páchateľmi tohto trestného činu stretnúť v najbližších dňoch na ulici, v reštaurácii alebo v obchode.

    Na obchytkávanie a vynútené bozkávanie sa sťažovali mladé ženy vo veku od 18 do 22 rokov. Okrem šestice spomínaných afganských migrantov polícia pátra ešte po ďalších dvoch. Innsbrucký prokurátor Hansjörg Mayr na otázku Kronen Zeitung poukazuje na mnohé úskalia pri posudzovaní tohto prípadu. „Všetko sa udialo v dave 25 000 ľudí a len ťažko možno konkrétny priestupok priradiť ku konkrétnemu podozrivému. Navyše nebolo preukázané násilie, takže sme nemohli vziať páchateľov do väzby,“ cituje denník Mayra s tým, že teoreticky nemôžu páchateľom brániť v opustení krajiny.

    O niečo úspešnejšia bola rakúska justícia v kauze troch afganských migrantov, ktorí klamali o svojom veku, aby si zaistili výhodnejšie zdravotné poistenie, vyššie sociálne dávky a aj vreckové. Rozsudok súdu zatiaľ síce nie je právoplatný, ale vyšetrovateľom sa podarilo preukázať, že všetci obvinení sú už plnoletí. Prvý z podvodníkov bol odsúdený na päť mesiacov a ďalší dvaja na dva a šesť mesiacov odňatia slobody.

    Prvý z obvinených takto získal 50 000 eur, druhý približne o desaťtisíc eur menej a posledný potom asi šestnásťtisíc eur. Zatiaľ čo dvaja Afganci sa k spáchaniu trestného činu nepriznali, ich tretí kumpán áno. „Neviem presne, koľko mám rokov. Ľudia mi radili, nech radšej poviem, že mám menej ako osemnásť, aby ma nemohli poslať späť do mojej rodnej krajiny a tam ma niekto nezabil ako môjho otca.“ Tento mladík bol odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 5 mesiacov a svoj trest prijal.

    - Reklama -