“Protest proti pochodu úchylákov” vraj nie je protestom. Je to prechádzka s vyjadrením odporu, vysvetľuje Uhrík

    0
    Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: facebook/Duhovy PRIDE Bratislava)

    Podľa poslanca Národnej rady SR za túto stranu Milana Uhríka pôjde zrejme len o takzvanú „prechádzku“ mestom, kde ich sympatizanti využijú slobodu pohybu zaručenú Ústavou SR na vyjadrenie odporu proti podujatiu, ktoré propaguje rovnosť ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

    Hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková uviedla, že okrem podujatia Dúhový Pride Bratislava majú nahlásenú v sobotu len akciu Hrdí na rodinu, za organizáciou ktorej sú predstavitelia Aliancie za rodinu. Iné podujatia podľa Gubkovej neevidujú a nahlásený nebol ani protest proti akcii Dúhový Pride Bratislava.

     „Nenahlásili sme to, lebo to nie je oficiálna akcia organizovaná stranou, je to len nejaké zhromaždenie sympatizantov a potom prechádzka s vyjadrením odporu,“ vysvetlil Uhrík s tým, že na protest sa podľa jeho vedomostí nechystá nikto z vedenia jeho strany ani samotný predseda Marian Kotleba.

    Na sociálnej sieti organizátori akciu nazvali „Protest proti pochodu úchylákov“. Nad logom ĽSNS je zobrazená fotografia bývalého primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, ktorý sa v minulosti dúhových pochodov zúčastňoval.

    „Príďte vyjadriť svoj odpor voči snahám homosexuálnej loby ovplyvňovať dianie na Slovensku! Využite svoje Ústavou SR garantované práva,“ pozýva strana na sociálnej sieti s tým, že účastníci protestu sa majú stretnúť na Hlavnej stanici, odkiaľ sa presunú na vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor.

    Súčasťou dúhových pochodov v minulých rokoch boli rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Polícia nechce z taktických dôvodov dopredu informovať o tom, ako zareaguje na počínanie ĽSNS, ktorá neohlásila svoje podujatie.  

    „V prípade ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

    Podľa staromestskej samosprávy zatiaľ mimoriadne bezpečnostné opatrenia plánované nie sú. Prebehlo už však koordinačné stretnutie štátnej i mestskej polície. Na akciách sa má zúčastniť aj zástupca mestskej časti, ktorý v prípade porušenia pravidiel ich môže rozpustiť. Ak na podujatí nebude momentálne prítomný, môže tak urobiť aj polícia.

    - Reklama -