Projekt dobrovoľných kvót pri migrantoch je neúspešný. Ak by nás za to Európska komisia trestala, bol by to trest za názor, myslí si Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák. (Autor: TASR)

     Ministri vnútra štátov V4 sa podľa rezortu vnútra zhodli, že tento projekt bol neúspešný.

    „Bolo by nerozumné, aby Európska komisia trestala krajiny V4 za to, že projekt dobrovoľných kvót je neúspešný. Je to trest za názor,“ zdôraznil Kaliňák.

    Ministri vnútra sa dohodli, že jediné, čo pomôže v migračnej kríze, sú funkčné riešenia, ako je ochrana vonkajšej schengenskej hranice a posielanie policajtov do problémových oblastí, ktoré zažívajú nápor migrantov.

    Na takejto pomoci sa podľa rezortu vnútra podieľajú v posledných dvoch rokoch všetky krajiny V4. Ministri vnútra sa zhodli, že o naplnení dobrovoľných kvót by mali rozhodnúť lídri krajín Európskej únie na rokovaní Európskej rady.

    Európska komisia, ako aj predstavitelia niektorých štátov zvyšujú v posledných týždňoch tlak na krajiny, ktoré neprijali predpísané množstvo migrantov na základe dobrovoľných kvót. Najväčší problém v migračnej kríze je stále predovšetkým stredomorská cesta. Do Talianska od začiatku roka 2017 prišlo 60.000 migrantov najmä z Nigérie, Bangladéša, Guiney, Pobrežia Slonoviny, Senegalu, Maroka, Mali a Pakistanu, teda krajín, ktoré nie sú ohrozené priamym vojnovým konfliktom.

    Slovensko sa ešte pred schválením dobrovoľných kvót rozhodlo, že prijme 100 ľudí v rámci relokácií a 100 v rámci presídlenia. V rámci relokácií prijalo 16 ľudí, ide o päť matiek a 11 detí. Jedna matka s troma deťmi krátko po príchode na Slovensko ušla do Rakúska, momentálne prebieha dublinské konanie a bude vrátená na Slovensko.

    Ostatné ohrozené rodiny pokračujú v integrácii na našom území. V rámci presídlenia SR prijala 149 kresťanov z Iraku, z nich momentálne pokračuje v integrácii necelá polovica. Zvyšní sa predovšetkým kvôli smútku za domovom vrátili do Iraku.

    - Reklama -