„Projekt Ukrajina“ zlyhal. USA a EÚ vraj už len sčítavajú škody

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    Publicista Leonid Beršidskij v článku Ukrajine hrozí byť skrachovaným štátom napríklad píše, že viac ako rok po „revolúcii dôstojnosti“ vyzerá Ukrajina ako „iný skrachovaný a skorumpovaný postsovietsky režim“. „Nie je divu, že vo vzťahoch medzi Kyjevom a Západom, ktoré majú mimoriadny význam, sa objavujú praskliny,“ uviedol novinár.

    Český text Prvýchspráv.cz TU.

    Reformy vraj nemali vplyv ani na ukrajinskú ekonomiku, ani na skorumpovanú justíciu. Tieňová ekonomika rastie, zákonné podmienky pre podnikanie sa takmer nezlepšili, MMF predpovedá hospodársky pokles o 11 %. Osobitný spravodajca OSN pre mimosúdne popravy Christoph Heyns po návšteve Ukrajiny poznamenal, že ukrajinské orgány nedokázali vyšetriť vraždy na Námestí nezávislosti a požiar v odesskom Dome odborových zväzov. Bezpečnostná služba Ukrajiny je podľa Beršidského nad zákonom.

    Text v ruštine nájdete TU.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko bol vraj jedným z najbohatších občanov Ukrajiny, ktorý bol schopný v minulom roku zvýšiť svoje imanie. A zdá sa, že na svoj sľub predať podnik zabudol. A zatiaľ čo Porošenkova banka je na vzostupe, mnohí iní stratili licenciu.

    Do politických procesov na Ukrajine je údajne zapojená EÚ a najmä Spojené štáty. Americké veľvyslanectvo v Kyjeve sa vraj stalo „centrom moci“ a ukrajinskí politici otvorene hovoria, že ich vymenovanie alebo odvolanie posudzuje priamo Geoffrey R. Pyatt a dokonca aj viceprezident USA Joseph Biden. Podľa Beršidského však snahy EÚ a USA zlyhali.

    - Reklama -