Primátor Nesrovnal nepovolil plochy firme, u ktorej mal kampaň

    0
    Primátor Ivo Nesrovnal (Autor: sita)

    Firma Pre Sent má v uliciach hlavného mesta rozložených 428 reklamných trojnožiek. Platnosť povolenia na ich umiestnenie však začiatkom júna vypršala a primátor Nesrovnal im nové povolenie dať nechce. Spoločnosť sa voči jeho rozhodnutiu odvolala. Nevidí totiž dôvod, prečo by mali reklamné zariadenia odstrániť. Podľa Šrůteka firma podala žiadosť na rovnaké miesta, kde mali reklamu povolenú v minulom roku. „Máme právne analýzy i súdno-znalecký posudok, že naše plochy boli a sú umiestnené v súlade so zákonmi a predpismi platnými v SR,“ prízvukuje konateľ spoločnosti Pre Sent. Podľa firmy je primátorovo rozhodnutie účelové, nie je podložené reálnymi dôvodmi a nemá oporu v platných právnych predpisoch Slovenskej republiky. Dodáva, že vždy mali potrebné povolenia v poriadku a riadne si plnili svoje záväzky voči mestu.

    Reklamné trojnožky boli na mestských pozemkoch nelegálne

    Celkom inak celý problém vidia na bratislavskej radnici. Podľa mesta sú totiž reklamné trojnožky nielen právnym, etickým a estetickým problémom, ale vo výnimočných situáciách ohrozujú mestskú dopravu a sú i hrozbou pre zdravie a životy ľudí. „Zásadným problémom akceptácie umiestňovania reklamných zariadení spoločnosti Pre Sent je skutočnosť, že zariadenia sú od 5. júna 2015 umiestňované na pozemkoch mesta nelegálne. Hlavné mesto sa pri riešení reklamných trojnožiek okrem právnych analýz, odborných posudkov a hodnotenia dopravného inšpektorátu opiera aj o postoj Bratislavčanov, ktorí nás denne kontaktujú so žiadosťami o odstránenie trojnožiek, ktoré znehodnocujú verejný priestor, ohrozujú a obmedzujú ich bezpečnosť,“ uviedla v reakcii na vyjadrenia reklamnej spoločnosti hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

    Firma upozornenia radnice ignorovala

    Reklamné trojnožky spoločnosti Pre Sent mali byť už začiatkom júna z bratislavských ulíc odstránené, no firma tak neurobila. „Po dátume platnosti povolenia poverení zamestnanci cestného správneho orgánu vykonali štátny odborný dozor, ktorý potvrdil, že reklamno-informačné pútače nie sú odstránené a spoločnosť Pre Sent naďalej ponúka platený prenájom nelegálnych reklamných plôch, dokonca inštaluje nové zariadenia v mestských priestoroch,“ informovalo minulý týždeň v tlačovej správe mesto. Firme preto radnica poslala výzvu na bezodkladné odstránenie nelegálnych reklamných nosičov. No reklamné trojnožky aj tak na svojich miestach ostali. Hlavné mesto preto voči spoločnosti začalo správne konanie. Ak reklamné zariadenia spoločnosť neodstráni do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o ich odstránení, nosiče dá z ulíc preč samo mesto na náklady spoločnosti. Firme navyše hrozí pre nelegálne umiestnenie reklamných nosičov aj pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až na vyše 33-tisíc eur.

    Nesrovnal najprv reklamné plochy využíval, neskôr proti nim začal bojovať

    Primátor Nesrovnal v minulosti informačné plochy spoločnosti Pre Sent využíval na svoju volebnú kampaň. Upozorňuje na to samotná reklamná spoločnosť. „V roku 2009 ste ako úspešný kandidát na poslanca do bratislavského VÚC za SDKÚ-DS využívali tiež naše informačné plochy. V roku 2010 ste ako kandidát na poslanca do mesta opäť využili naše plochy na úspešnú kandidatúru za poslanca mesta,“ tvrdí konateľ Pre Sent Šrůtek. Ako dodáva, Nesrovnal neskôr, už ako mestský poslanec a predseda finančnej komisie, tvrdo vystupoval proti vizuálnemu smogu.

    Šéf spoločnosti postoj mesta nechápe

    „Keďže ste na jeseň roku 2013 počas Vašej úspešnej volebnej kampane využívali aj naše plochy na propagáciu Vášho programu, predpokladám, že ste vtedy tieto plochy nepovažovali za vizuálny smog. Kedy nastal vo Vašom osobnom vedomí ten zásadný obrat a začali ste považovať naše plochy za vizuálny smog? Odkedy Vám začala spoločnosť PRE SENT a naše plochy tak veľmi prekážať?“ obracia sa s otázkami na primátora konateľ Šrůtek. „Poslanecké kampane prebiehali na legálne umiestnených zariadeniach. V posledných rokoch však nabral výskyt reklamných zariadení a plôch na území mesta vzostupnú tendenciu. Postoj mesta k vizuálnemu smogu staviame na odborných posudkoch, diskusiách a potrebách Bratislavčanov,“ reagovala na to hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.


     

    - Reklama -