„Pri sexuálnom napadnutí utekajte a kričte!“ „Penis“ medzi ľuďmi. Policajný zákrok. A tradičné alegorické vozy a masky… To bol rizikový karneval v nemeckom Kolíne

    0
    Na tradičnom karnevale v Kolíne nad Rýnom rozdávajú účinkujúci cukrovinky, cukríky a kvety. Niekedy sladká trefa aj zabolí (Autor: Hans Štembera)

    „Vreckoví zlodeji a sexuálni útočníci budú chcieť využiť vašu párty náladu. V prípade náznakov sexuálneho obťažovania urýchlene opusťte miesto činu, kričte a okamžite kontaktujte políciu,“ uvádzalo sa v letáku prilepenom na zadebnenom výklade uprostred mesta. Išlo o odporúčanie polície a vedenia mesta Kolín nad Rýnom. Onedlho sa však okolo neho pretiahol páter ohmatávajúci prsia a rozkrok gumovej panny, ktorý držal za ruku tehotnú mníšku. Karneval skrátka pravidlá neuznáva.

    Penis v sprievode

    V sprievode sa na Ružový pondelok motal aj účastník v kostýme penisu. Keď sa zastavil pri niektorej z dievčin, objal ju a následným trením plyšového žaluďa naznačoval ejakuláciu. Nikoho to veľmi nepohoršovalo. Zato ožratého agresora neďaleko Kolínskeho dómu po tom, ako niekoľkokrát pri hádke udrel priateľku, policajti ihneď zvalili na zem a rýchlo odviedli na stanicu. Uplakané dievča išlo pokorne za nimi. „Dvanásť policajtov na jedného, to sú svine,“ poznamenal jeden okoloidúci. Keď si vypočul vysvetlenie, že je to v poriadku, pretože bil ženu, kritik policajtov dialóg ukončil a na reportéra PL vylial v zlosti pivo.

    Koniec koncov aj na odporúčanie, aby návštevníci karnevalu v kostýmoch bojovníkov nenosili atrapy zbraní, sa zvysoka kašľalo. Rytieri mali za pásom meče, vojaci či „kvázipolicajti“ pištole a tak ďalej. Medzi nimi pobehovali bezdomovci, zrejme aj migranti, a zbierali prázdne plechovky, aby ich v zberniach mohli vymeniť za pár drobných. Napokon boli na hlavnej stanici podozrivé osoby, občas za účasti televíznych kamier, prelustrované. Kto sa bránil, skončil na policajnej stanici.

    Anarchisti a ostatní

    „Srdce a mozog odhodiť do odpadkového koša. Namiesto toho do prázdnej hlavy lievikom naliať pár myšlienok na Molotovove koktaily, bejzbalové palice, vybíjané topánky a hovná. Tak vznikne trpaslík plný nenávisti. Kvôli bezpečiu je však potrebné pribiť mu na čelo dosku s nápisom Pegida.“ Návody zhruba takéhoto rázu rozdávali anarchisti s červeno-čiernymi vlajkami, ktorí boli predskokanmi hlavného sprievodu. Po centre Kolína nad Rýnom potom začali úderom jedenástej hodiny prechádzať kapely a zástupy účinkujúcich v kostýmoch. Medzi nimi prechádzali alegorické vozy plné „performerov“. Na divákov jasajúcich po stranách hádzali čokolády, keksíky, cukríky, žuvačky.

    Na jednom z prvých politicky motivovaných vozov išla Angela Merkelová. Skulptúra s názvom „Merkelanchólia“ mala predstavovať nemeckú kancelárku hĺbajúcu nad všetkými problémami, ktoré sa na ňu valia: eurokríza, migračné vlny, teror Islamského štátu a ďalšie. Na inej alegórii s názvom „Demokracia“ sa zvíjala chobotnica s tvárou Adolfa Hitlera, ktorá chápadlami ako chuligáni, salafisti, Pegida či neonacisti ohrozuje Nemecko. „Až také zlé to nie je. Demokracia je v Nemecku pevne zakorenená, ale ide o varovanie,“ vyhlásil neskôr Jürgen z posádky vozu.

    Pobodaná starostka

    Zhruba miliónovému Kolínu nad Rýnom šéfuje od minulého roka právnička Henriette Rekerová. Pri predvolebnom zhromaždení ju dlhým nožom v tvare mačety pobodal v mestskej časti Braunsfeld xenofóbny agresor, ktorý sa jej chcel údajne pomstiť za ústretový vzťah k utečencom. Primátorka bola potom zvolená ako nezávislá s podporou Kresťanskodemokratickej únie, Slobodnej demokratickej strany a Zelených. To práve ona radila po silvestrovských sexuálnych útokoch Nemkám, aby sa od cudzincov držali „na dĺžku paže“. V konečnom dôsledku sa starostka na karnevale, samozrejme, tiež zúčastnila.

    Na alegorickom voze bola spodobnená, ako z kolínskej radnice vysypáva neschopných úradníkov a prebytočné lajstre. Na konci sprievodu, na ulici Mohrenstrasse, z neho vystúpil postarší muž a predstavil sa ako Theo. „Ahoj,“ pozdravil sa PL s tým, že obchodoval v bývalom Československu, často býval v pražskom hoteli Alcron a dodnes má medzi Čechmi aj Slovákmi mnoho priateľov. „Ohľadom utečencov to u vás robíte oveľa lepšie. Chápem, že im treba pomôcť, ale nedá sa to robiť tak chaoticky a nekontrolovateľne, ako sa to deje teraz. V Nemecku sme schopní prijať možno aj milión utečencov, ale nie je možné im otvoriť hranice, aby sem prišli neidentifikovaní a načierno,“ podotkol. Vraj o tom s českými priateľmi debatuje neustále.

    Putin, Kim Čong-un a vytriezvenie

    Za hromového bubnovania prišiel v sprievode napríklad aj voz s figurínou suspendovaného šéfa FIFA Seppa Blattera, ako zakrýva objektív kamery a druhou rukou za chrbtom prijíma plný balíček bankoviek. Ľudia tlieskali alegórii, na ktorej vytiahnutý ruský prezident Vladimir Putin drží na palici nad hlavou francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho svätožiaru, pričom symbol „victory“ ukazuje medzi nimi stojaci severokórejský vodca Kim Čong-un. „My Nemci sme demokrati. Podľa nás by politiku mala určovať verejnosť a nie diktátori. Vodca krajiny, ktorý sa nepýta verejnosti na jej názor, asi nie je ten správny vodca. Treba veci prediskutovať a potom s podporou väčšiny rozhodovať,“ podotkol Thomas z voza nazvaného „Pokrytci“.

    Na karnevalovom sprievode sa zúčastnilo približne 58 skupín. Aj v pochmúrnom počasí sa naň prišli pozrieť tisíce návštevníkov. „Karneval bol skvelý. Ľudia boli s nami. Žiadne hororové scenáre varujúce pred teroristickými útokmi, ktorými nás kŕmili médiá, sa nenaplnili,“ zhrnul to jeden z účastníkov. Nemecká karnevalová metropola Kolín nad Rýnom však z tejto „megapárty“ vytriezvievala ešte prinajmenšom pár dní.

    - Reklama -