Predvolebný ´nástrel´ z koalície? Most ide proti Smeru a SNS

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Svojvoľné interrupcie

    “Návrh zákona bude prerokovaný koalíciou, chceme zohľadniť skutočnosť úbytku interrupcií pre správne používanie antikoncepcie a súčasne zabrániť svojvoľným interrupciám. Nenarodený plod v tele matky požíva právnu ochranu a musíme súčasný právny stav riešiť,” skonštatovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová s tým, že preto pripravujú konkrétne znenie novely.

    Pripravuje sa koaličný návrh

    Prípravu návrhu potvrdil aj hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. “Môžeme potvrdiť, že sa pripravuje koaličný návrh zákona upravujúceho interrupcie,” povedal pre TASR s tým, že detaily predstavia, keď bude známe konkrétne znenie zákona. Predseda Smeru-SD Robert Fico pred rokom nesúhlasil, aby sa žene obmedzovalo právo rozhodnúť sa, či do 12. týždňa interrupciu podstúpi, alebo nie. Tvrdil tiež, že po zmene zákona nie je spoločenská objednávka.

    Koaličná strana Most-Híd však zákon meniť nechce. “Most-Híd je zásadne proti účelovému nastoľovaniu takých tém, ktoré sú pre spoločnosť zvlášť citlivé. Aj vzhľadom na to, že počet interrupcií na Slovensku dlhodobo klesá, by sme uprednostnili korektnú celospoločenskú diskusiu pred predkladaním zákonných noriem v predvolebnom období,” skonštatovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

    Dodala, že počas kampane nemôže vzniknúť takáto celospoločensky akceptovaná norma, ktorá bude odrážať odbornú, právnu aj etickú rovinu tohto problému.

    Interrupcie by nemali byť politickou témou

    Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Baštrnák tvrdí, že súčasné znenie je v poriadku. “Nebol by som rád, keby sme na tom museli niečo meniť. V prvom rade sa majú politici pýtať odborníkov,” skonštatoval pre TASR. Zdôraznil, že interrupcie nemajú byť politickou témou, pretože je to odborná vec.

    Počkáme si na konkrétne znenie

    Opozičné strany OĽaNO a SaS sa k návrhu zatiaľ nevyjadrujú, počkajú na jeho konkrétne znenie. Michaela Jurcová z tlačového odboru Sme rodina ozrejmila, že ich poslanci budú hlasovať každý podľa svojho vedomia a svedomia. “Nemáme jednotnú stranícku líniu, pretože túto otázku považujeme za citlivú,” poznamenala.

    Poslanci SaS sú proti tomu, aby koaličné strany pred voľbami otvorili zákon regulujúci interrupcie. Ak sa dostane novela do parlamentu, SaS podľa slov predsedníčky klubu Natálie Blahovej nepodporí nič, čo by narušilo súčasný status quo. Poukázala na to, že interrupcie sú na Slovensku na ústupe.

    “Podstupuje ich mizivé percento žien a nie sú pre normálnych ľudí témou. Témou sú riešenia zlepšujúce život občanov,” tvrdí Blahová. Na prípravu novely zákona upozornil Denník N.

     

    - Reklama -