Poľská premiérka predviedla tvrdosť a neústupnosť. Prečítajte si, čo odkazuje do Bruselu kvôli utečencom

    0
    Ewa Kopaczová, bývalá poľská premiérka (Autor: SITA)

    Ewa Kopaczová naznačila poľský prístup k hlasovaniu o kvótach, ktorých cieľom je prerozdeliť utečencov do jednotlivých členských krajín EÚ, celkom jednoznačne. Podľa jej slov je Poľsko „príliš dôležitá krajina na to, aby sa podrobila akémukoľvek nátlaku“.

    Povedala tiež, že požaduje silnejšiu ochranu a kontrolu vonkajších hraníc EÚ. Svoj postoj vyjadrila v telefonáte s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom: „Povedala som mu, že budeme postupovať s ohľadom na solidaritu k Európe, ale predovšetkým opatrne a zodpovedne.“

    Poľsko by malo podľa posledného návrhu týkajúceho sa kvót z minulého týždňa prijať spolu približne 12-tisíc utečencov.

    Námestník ministra zahraničných vecí Rafal Trzaskowski sa vyjadril, že je ťažké baviť sa o konkrétnych číslach, keď ešte neskončilo vyjednávanie. Poľsko má však podľa Trzaskowského konkrétne požiadavky, na ktorých stojí rozhodnutie o jeho prístupe ku kvótam. Najskôr má EÚ lepšie zabezpečiť svoje vonkajšie hranice, naučiť sa rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi a utečencami a hlavne dovoliť Poľsku, aby sa mohlo podieľať na ich preverovaní.

    Poľsko je zároveň pripravené, podľa vzoru Nemecka a Slovenska, zaviesť hraničné kontroly na hraniciach so susednými krajinami EÚ. „Hneď ako dostanem akúkoľvek informáciu o nejakej hrozbe bezpečnosti našich hraníc, Poľsko začne vykonávať hraničné kontroly,“ povedala premiérka Ewa Kopaczová.

    Medzičasom sa však český premiér Bohuslav Sobotka vyjadril, že po rozhovore s Jeanom-Claudom Junckerom sa nemusíme báť, že by sa nás členské krajiny snažili v odmietavom prístupe ku kvótam prehlasovať. „Zhodli sme sa, že toto nie je tá chvíľa, kedy by sa mali európske krajiny prehlasovať, a že je dôležité, aby sme hľadali spoločné riešenie,“ povedal Sobotka.

    Český minister financií Andrej Babiš chce bez ohľadu na to zvolať mimoriadny summit EÚ, na ktorom by sa podľa jeho slov malo riešiť, akým spôsobom zastavíme príliv utečencov do Európy. Doteraz totiž Babiš len vyčítal EÚ jej neschopnosť: „Je to chaos, ktorý potvrdzuje neschopnosť Európskej únie vyvinúť aktivitu a efektívne zakročiť.“

    Kriticky sa vyjadril aj k súčasnému nemeckému rozhodnutiu uzavrieť hranice so susednými štátmi. „Výsledok je taký, že je tu chaos. Jednotlivé štáty Schengenu riešia situáciu po svojom, v katastrofickom scenári je nasadená armáda a je neuveriteľné, že sa porušujú dohody. Pani Merkelová najprv pozvala všetkých utečencov aj ekonomických migrantov do Nemecka a teraz sa čuduje, že jej tam cez víkend prišlo desaťtisíc utečencov a ekonomických migrantov,“ povedal Babiš.

    Medzitým Maďarsko úplne opustilo všetky postupy, prestalo registrovať utečencov zo Srbska a posiela ich vlakom rovno do Rakúska. „Podľa našich informácií odvážajú utečencov špeciálne vlaky z hraničného miesta Röszke priamo a bez zastávok k rakúskej hranici,“ tvrdí hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

    autor: spa

    - Reklama -