Paríž vyhlásil stav klimatickej núdze

    0
    Zhasnuté svetlá Eiffelovej veže v Paríži (Autor: TASR)

    “Paríž, podobne ako ďalšie mestá, vyhlasuje stav klimatickej núdze,” uviedla v utorok na zasadnutí mestskej rady námestníčka parížskej starostky Célia Blauelová, ktorá má na starosti životné prostredie.

    Zdôraznila pritom potrebu dodržiavania cieľov vytýčených v klimatickej dohode z roku 2015.

    V deklarácii Blauelovej sa tiež uvádza, že parížska radnica vytvorí tzv. klimatickú akadémiu, ktorej cieľom bude vzdelávať mládež i verejnosť o klimatických zmenách.

    Ako prvý vyhlásil stav klimatickej núdze britský parlament, keď 1. mája odsúhlasil v zásade symbolické uznesenie. Nasledoval írsky parlament, v ktorom obdobné uznesenie schválili 10. mája.

    Stav klimatickej núdze zároveň medzičasom vyhlásilo približne 650 samospráv miest a obcí na celom svete, informuje americká nezisková organizácia The Climate Mobilization.

    Veľkým víťazstvom pre aktivistov bolo, keď takýto stav deklaroval 26. júna New York, dosiaľ najväčšie z miest s takýmto vyhlásením.

    Parížsku klimatickú dohodu podpísalo v roku 2015 takmer 200 štátov.

    Dohoda stanovuje rámec pre politické, hospodárske a finančné záväzky s cieľom obmedziť nárast priemernej teploty planéty “výrazne pod dva stupne Celzia” do roku 2100, avšak aj s cieľom čo najviac sa priblížiť k hranici 1,5 stupňa Celzia.

    Prezident USA Donald Trump však v roku 2017 vyhlásil, že Washington od parížskej klimatickej dohody odstúpi. Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť v roku 2020.

    - Reklama -