Oligarcha Široký ma opäť problémy. V dlhoch sa topí ďalšia jeho firma, ale vraj sa nič vážne nedeje. Prídu o peniaze opäť obyčajní ľudia?

    0
    Podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav Juraj Široký (uprostred) odchádza z polície po výsluchu v kauze Váhostav (Autor: SITA)

    Firma Plastika Nitra, ktorá zamestnáva približne 200 ľudí už 7 rokov končí svoje hospodárenie v mínusových číslach. Vedenie spoločnosti síce tvrdí, že sa nič vážne nedeje, podľa údajov z Finstatu je však spoločnosť zadĺžená na viac ako 118 percent. Čo v praxi znamená, že záväzky spoločnosti sú vyššie ako jej skutočný majetok. „Táto spoločnosť je podľa predpisov platných od začiatku roku 2016 v kríze a hrozí jej úpadok. Napriek tomu, že to účtovníctvo naznačuje, nie je možné jednoznačne automaticky povedať, že je firma už aj v úpadku,“ hovorí pre Aktuality.sk partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Radovan Pala.

    Že je situácia vážna, naznačuje aj audítorská správa z minulého roka. Tá uvádza, že sa spoločnosť dostala do vplyvu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Predseda predstavenstva spoločnosti Roman Šustek sa pre Čas.sk vyjadril, že pevne verí, že sa spoločnosti reštrukturalizácia alebo konkurz nedotknú. „Manažment robí všetko pre to, aby podnik ďalej fungoval a stabilizoval svoju ekonomickú situáciu,“ infromoval Šustek.

    Podľa jeho slov sa spoločnosti darí aj naďalej riadiť podnik tak, aby fungoval, pretože eliminujú všetky faktory, ktoré ho zaťažujú v najväčšej možnej miere. „Napríklad neproduktívne náklady a služby, zastaralé obchodné postupy a podobne. Naopak, posilňujeme všetko, čo dáva predpoklad pre jeho rast,“ vysvetlil. Ak však firma prestane byť schopná platiť svoje záväzky, pravdepodobne to pocítia daňový platitelia.

    - Reklama -