„Nie každý salafista je terorista, ale takmer každý terorista je salafista.“ V Nemecku ich napočítali oficiálne skoro jedenásťtisíc

    0
    Ilustračné foto: modliaci sa moslimovia (Autor: TASR)

    Pred pár dňami uplynul presne rok od zatiaľ posledného väčšieho teroristického útoku v Nemecku. Päť dní pred predvlaňajším Štedrým dňom narazil kamión, ktorý riadil moslimský radikál, do davu na vianočných trhoch v Berlíne a usmrtil dvanásť ľudí. Ďalších päťdesiat osôb potom utrpelo zranenia. Vzhľadom na narastajúcu komunitu salafistov pritom nemusí byť podobný obrázok v nasledujúcich rokoch vôbec ojedinelý.

    Ešte pred niekoľkými rokmi žilo v Nemecku „len“ pár stoviek salafistov. Rok čo rok sa však ich počty zvyšujú a aktuálne ich je podľa magazína Die Zeit takmer jedenásťtisíc. Ako hovorí šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, hoci nie každý salafista je terorista, drvivá väčšina teroristov v ostatných rokoch pochádzala zo salafistického prostredia. Problematike salafizmu čelia prakticky všetky spolkové krajiny Nemecka.

    V Severnom Porýní-Vestfálsku sa navyše objavil nový trend. Mnoho salafistických vodcov bolo uväznených alebo s nimi prebieha súd a na ich miesta nastupujú manželky, sestry a ďalšie príbuzné ženského pohlavia. Freier upozorňuje na ženskú salafistickú sieť, ktorú tvorí asi štyridsať žien. Šesť z nich sa teraz objavilo pred súdom v Hamburgu. Všetky bez výnimky nosia burku, sú teda zahalené od hlavy po päty a vidno im len oči.

    Ako tvrdí Freier, salafizmus sa stáva bežnou súčasťou výchovy malých detí a života mnohých moslimov. „Salafizmus sa skutočne čoraz viac prejavuje v každodennom živote týchto moslimov. S ich počtom úmerne stúpa aj trúfalosť, s akou sa snažia svoj pohľad na život presadzovať vo svojom okolí. Postupne u nás vzniká salafistická spoločnosť, ktorej základným pilierom je radikálny výklad islamu vo všetkých aspektoch života,“ hovorí Freier.

    Ako pripomína magazín Die Zeit, nasledovníci salafizmu odmietajú akýkoľvek moderný výklad islamu či pohľad na fungovanie spoločnosti. Ich hlavným cieľom je od a po z zmeniť štát, právny systém a spoločnosť na svoj obraz. Hoci opraty moci v salafistickej komunite pevne držia muži, šéf spravodajskej služby BfV Hans-Georg Maaßen nedávno varoval pred ženami a deťmi, ktoré sa vracajú z územia ovládaného Islamským štátom späť do Nemecka.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -