Napätie v Calais narastá. Migranti sú stále agresívnejší. K vulgarizmom sa pridalo aj ničenie áut a blokovanie ciest

    0
    Francúzska polícia rozoberá tábor migrantov pri Calais prezývaný Džungľa (Autor: TASR)
    Snahy dostať sa do ostrovnej monarchie prostredníctvom nákladnej dopravy prechádzajúcej cez Calais trvajú od chvíle, keď na okraji prístavného mesta vyrástla Džungľa. Migranti z nej tentoraz zablokovali dopravu a polícia proti nim použila slzotvorný plyn, aby mohla vôbec uvoľniť dopravu, ktorá na pol dňa skolabovala. 
     
    Vysoké ploty z kovového pletiva, ktoré lemujú diaľnicu pri Calais, na mnohých miestach postŕhali. Na sociálnych sieťach sa objavilo viacero záznamov, na ktorých je jasne vidieť, ako ľudia zahalení v oblakoch slzotvorného plynu pobehujú po ceste. Portál Breitbart pripomína aj fotky, na ktorých sa migranti skúšajú dostať do kamiónov. (Text pokračuje pod videom.)
    Pre barikády vztýčené migrantmi musela francúzska polícia v noci z pondelka na utorok dočasne uzavrieť viacero ciest a v prístave zavládli aj prísnejšie kontroly osobných aj nákladných vozidiel. 
     
    Útoky na autá nie sú pritom žiadna ojedinelosť. Na Facebooku sa v skupine Les Calaisiens en Colère objavilo video, ktoré natočila matka s dcérou. Obe spoločne cestovali autom po diaľnici okolo Calais, zhodou okolností práve v čase, keď sa migranti roztrúsení políciou na malé skupinky snažili zastavovať okoloidúce vozidlá. (Text pokračuje pod videom.)
    Snahy migrantov dostať sa z Džungle na okraji francúzskeho prístavného mesta do Veľkej Británie naberajú v poslednom čase stále agresívnejšie rozmery. Napätie narastá spolu so sprísňovaním bezpečnosti a zhoršovaním podmienok pre život v preplnenom tábore migrantov pri Calais. 
     
    Prísne pristupujú úrady po minuloročných udalostiach aj k ochrane železničnej trate Eurotunela vedúceho popod Lamanšský prieplav z Calais do britského Doveru. Vlani totiž dočasne museli odstaviť dopravu v tuneli, lebo migranti opakovane skúšali naskočiť na idúce vlaky, aby sa dostali na druhú stranu. Veľkú časť Džungle francúzska polícia prednedávnom zrovnala so zemou, ale migrantov je v nej napriek tomu stále niekoľko tisíc. 
     
    - Reklama -