Na vlastné oči sme videli ako teroristi a utečenci získavajú falošné doklady na cestu do Európy. Boli sme vo veľmi nebezpečnej časti Maroka

    0
    Falošné doklady (Autor: Peter Števkov)

    Platí to minimálne v dosiaľ turistami neobjavenom regióne Rif, pred ktorým renomované zahraničné bedekre varujú ako pred veľmi nebezpečnou a rizikovou časťou Maroka. Práve odtiaľ, blízko stále uzavretej „horúcej“ hranice s Alžírskom, sužovaným občianskou vojnou, vedenou severoafrickou odnožou al Káidy, sa spolu s Casablancou regrutuje najviac teroristov a atentátnikov. Aj pokojná krajina, akou je Marocké kráľovstvo, má už totiž niekoľko svojich ostrieľaných džihádistov . Na konci tohtoročného augusta bol napr. zadržaný po tuhom odpore osamelý vlk z Maroka, ktorý strieľal do ľudí vo vlaku idúceho z Paríža do Amsterdamu. Už skôr však iní Maročania vrátane samovražedných fanatikov zabíjali Európanov  v Európe, ako aj v Afrike. Pri bombových atentátoch vrátane samovražedných zahynuli v Casablance, Rabate a Marrákeši pred pár rokmi desiatky Európanov a Američanov.

    „Pohorie Rif sa mnohých turistom môže naozaj javiť trochu anarchisticky a hodí sa len pre ostrieľaných a skúsených cestovateľov,“ upozorňuje autor knižného sprievodcu po Maroku, zo svetoznámeho radu Roug Guides Mark Ellingham. Pred nebezpečenstvom regiónu varujú tiež konkurenčné bedekre Lonely Planet aj mnohí cestovatelia na diskusných fórach a sociálnych sieťach.

    Bianko vstupenky do EÚ pre každého gangstra

    Ako upozorňujú bezpečnostní experti a agenti spravodajských služieb, v polovici 90. rokov  belgickej vláde ukradli podľa všetkého až desaťtisíc čistých pasov a identifikačných kariet 

    Páchateľov  dodnes nechytili, ale všeobecne je známe, že tieto doklady využívajú na  svoje bezpečné cesty moslimskí teroristi. Vrátane tých samovražedných. Napríklad posledného odporcu Talibanu Ahmada Šáha Masúda zavraždili 9. septembra 2001 najatí vrahovia al-Káidy, čím si ich vodca Usáma bin Ládin zabezpečil, že ho šéf Tálibánu mulla Umar nevydá Američanom ani po teroristickom útoku z 11. 9. 2001, vykonaného len o 48 hodín neskôr. „Boli to ultrafanatickí  Maročania,“ upozornil v knihe Afganec na prepojenosť Maroka a globálneho terorizmu svetovo preslávený spisovateľ a agent britskej tajnej služby MI6 Frederick Forsyth.

    Možno práve preto ani dnes nie je nemožné v zapadnutých a nie práve bezpečných častiach Maroka naraziť na možnosť kúpy falšovaných dokladov. Redaktor Parlamentných Listov dostal v zapadnutej uličke na predmestí Bab Tazy po om, čo odmietol ponuku na kúpu asi kilovej kocky zlisovaného hašiša, ďalšiu ponuku: tentoraz na kúpu belgického občianskeho preukazu vyrobeného s jeho fotografiou na akékoľvek meno. Cena určená priekupníkom (pripraveným na zjednávanie) znela100 dirhamov, teda asi 300 korún. Je pravdepodobné, že falošný pas alebo kvalitnejší falzifikát by vyšiel drahšie, aj keď v súvislosti s masívnou vlnou imigrantov ceny týchto falošných dokladov údajne klesajú.

    „Je vysoko pravdepodobné, že špičky Islamského štátu alebo bohatí ekonomickí migranti necestujú rizikovým spôsobom na ľoďkách cez more ako radový plebs, ale s falošnými dokladmi do Európy prilietajú klasicky biznis triedou renomovaných leteckých spoločností,“ usudzuje bezpečnostný zdroj Parlamentných Listov z prostredia komunity slovenských spravodajských služieb.

    Raj narkomafie

    Riziko zapletenia sa do problémov alebo nejakých nelegálnych aktivít spojených s terorizmom nie je však jediné, čo hrozí návštevníkom regiónu Rif. Celý región, prešpikovaný navyše spojovacími kanálmi alžírskych teroristických skupín, slúži ako najväčšia základňa narkomafie a výrobne drog v severnej Afrike. V niektorých oblastiach možno v čase pred zberom ísť celé  desiatky minút cestičkami plantáží marihuany vysokými cez dva metre. Ako navyše redaktor Parlamentných Listov zistil, na mnohých miestach sa navyše v súvislosti so zvyšujúcim sa dopytom rúbu lesy a buš a na takto vzniknuté plochy na svahoch celých hôr sa vysádzajú nové záhony tejto drogy. 

    - Reklama -