Na protest proti zákonu o národnom štáte vyšli v Izraeli do ulíc desaťtisíce ľudí

    0
    Izraelské vlajky, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Národnostné menšiny žijúce v Izraeli, ako aj mnohí izraelskí Židia majú výhrady k zákonu prijatému v júli izraelským parlamentom (Knesetom), pretože v “štáte Izrael” prisudzuje “právo na sebaurčenie výlučne židovskému národu”.

    Sobotňajšie protestné zhromaždenie zorganizovala nábožensko-etnická komunita drúzov pod heslom: “Rovnaké práva pre všetkých občanov.” Na znak solidarity s drúzmi vyšli do ulíc Tel Avivu aj tisíce Židov.

    Drúzovia, ako aj ďalšie menšiny v Izraeli majú obavy, že novoprijatý zákon zhorší ich postavenie v izraelskej spoločnosti a urobí z nich občanov druhej kategórie. 

    Príslušníci drúzskej komunity sú pritom známi svojou lojalitou k štátu, v izraelskej armáde slúžia na vlastnú žiadosť a mnohí z nich sa vypracovali na vysoké pozície nielen v ozbrojených silách, ale i v politike.

    V Izraeli žije približne 130.000 drúzov, pričom ich populácia sa sústreďuje najmä na severe krajiny.

    Kontroverzný zákon o národnom štáte schválili poslanci Knesetu 19. júla počtom hlasov 62 k 55. Zákon nekritizujú len príslušníci národnostných menšín, ale aj mnohí izraelskí Židia vrátane prezidenta Reuvena Rivlina. 

    Drúzi požadujú zmenu kontroverzného zákona o národnom štáte  

    Nový izraelský zákon o “národnom štáte” vyvolal pobúrenie aj medzi drúzmi, najintegrovanejšou menšinou v židovskom štáte, čo prinútilo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua požadovať korekciu predmetnej legislatívy. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

    Netanjahu tento zákon, ktorý stanovuje, že právo na sebaurčenie v krajine majú iba židia, obhajuje. Jeho konzervatívna vláda však od drúzskej komunity dostala prudkú odozvu, hoci parlament tento zákon schválil 19. júla po niekoľkých rokoch vášnivých diskusií. Drúzi sú hlavnou arabskou minoritou Izraela.

    Netanjahu sa vo štvrtok stretol s drúzskymi lídrami v Tel Avive. Tí daný zákon odsúdili, zatiaľ čo Turecko označilo legislatívu za rasistickú a znepokojenie v tomto ohľade vyjadrila aj Európska únia. Netanjahu vyhlásil, že “národný zákon” bol potrebný na odrazenie palestínskeho spochybňovania židovského sebaurčenia.

    “Vnímame to ako diskriminačný zákon, ktorý sa nevyjadruje o našom občianstve. Premiérovi sme povedali, že nebudeme môcť žiť v štáte, kde polovica obyvateľstva, najmä taká lojálna ako drúzi, sa cíti vylúčená,” vyhlásil Ráfik Halabí z delegácie drúzskych lídrov po tom, ako sa stretla aj s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

        

    - Reklama -