„My všetci, ktorí vyznávame európske hodnoty…“ spustil miliardár Soros. Vychválil Merkelovú a na margo brexitu tvrdé proroctvo

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Soros sa pokúša nájsť odpoveď na otázku, prečo sa Briti nakoniec rozhodli v referende pre Brexit. Dochádza k záveru, že hlavným dôvodom odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je migračná kríza. Podľa amerického multimiliardára zneužívali priaznivci Brexitu zhoršujúcu sa situáciu utečencov a strašili voličov masívnym príchodom ďalších žiadateľov o azyl z ostatných európskych krajín. „Európske orgány potom zbytočne odkladali kľúčové rozhodnutia, ktoré pritom mohli potlačiť negatívny vplyv na rozhodovanie britských voličov,“ usudzuje Soros.

    Rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pozvať do Európy utečencov považuje Soros za inšpirujúce gesto. Zároveň ho však považuje za trochu nepremyslené, pretože ignorovalo niekoľko faktorov. „Náhly príliv žiadateľov o azyl narušil každodenný život po celej EÚ. Neprebiehala riadna kontrola prichádzajúcich ľudí a navyše vznikala panika, ktorá prispela k nárastu xenofóbnych a protieurópskych strán. V dôsledku toho čelíme katastrofickému scenáru, ktorého sa mnohí obávali, a rozpad EÚ sa stáva úplne reálnou možnosťou,“ podotýka Soros.

    Kríza Británie

    „Briti sa po odchode z EÚ môžu, ale nemusia mať lepšie ako ostatné štáty. Ekonomika a obyvatelia Veľkej Británie však v krátkodobom a strednodobom horizonte budú stratoví. Napokon, ihneď po hlasovaní sa hodnota libry voči doláru prepadla na najnižšiu úroveň od roku 1985,“ pripomína Soros a tvrdí, že negatívne dôsledky pre britskú ekonomiku budú porovnateľné s finančnou krízou v rokoch 2007 a 2008. Navyše sa obáva, že po Brexite je v stávke samotné prežitie celého európskeho projektu. „Brexit otvorí stavidlá pre ďalšie protieurópske sily. Le Penová aj Wilders už napokon vyzvali na konanie referenda vo Francúzsku a Holandsku,“ poznamenal.

    „Prežiť však nemusí ani samotná Veľká Británia. Môžeme očakávať, že Škóti hlasujúci vo väčšine za EÚ budú chcieť znovu hlasovať o svojej nezávislosti. Niektorí politici zo Severného Írska potom už vyzvali na zjednotenie s Írskou republikou,“ píše Soros a konštatuje, že ďalším problémom môže byť reakcia Európskej únie na Brexit. „Európski lídri možno budú chcieť zastrašiť ostatné štáty uvažujúce o referende a nebudú príliš ochotní ponúknuť Veľkej Británii výhodné podmienky v dohode, ktoré by im aspoň trochu znížili problémy spojené s jej odchodom z EÚ,“ dodal.

    Nedozierne následky

    Dôsledky Brexitu by však podľa Sorosa mohli byť ešte oveľa horšie. „Už teraz dosahuje napätie medzi členskými štátmi bod zlomu. Nielen v dôsledku migračnej krízy, ale aj pre problémy medzi dlžníkmi a veriteľmi v rámci krajín eurozóny. Napríklad v Taliansku došlo na akciových trhoch k poklesu o 10 %, tamojšie populistické Hnutie piatich hviezd pred pár dňami ovládlo obecné voľby a ich zástupca bude vládnuť na radnici v Ríme,“ upozorňuje Soros s tým, že uvedené skutočnosti nevytvárajú tie najlepšie podmienky pre reformy v eurozóne.

    Na záver svojho zamyslenia Soros pripúšťa, že Európska únia nie je v ideálnej kondícii a potrebuje zmenu. „EÚ prestala uspokojovať potreby a ašpirácie svojich občanov. To vedie k rozpadu a rozdeľovaniu. Nesmieme sa však vopred vzdávať. My všetci, ktorí veríme v európske hodnoty a zásady, sa musíme spojiť a EÚ reformovať a zachrániť,“ uzatvára Soros.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -