„My sme ľud. Odpor. Deportujte ich. Že my to zvládneme? Merkelová nezvládne ochrániť ani stanicu.“ Výroky z drsnej akcie v uliciach Lipska

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    Rozvášnený dav ľudí nadával predovšetkým kancelárke Angele Merkelovej, ktorú demonštranti obviňujú z devastácie ich krajiny. „My sme ľud. Odpor. Deportujte ich,“ ozývalo sa z úst priaznivcov hnutia Legida, ktorá je lokálnou odnožou celoštátneho hnutia Pegida. Na demonštrácii sa zúčastnili tiež policajní ťažkoodenci, ktorí mali pripravené vodné delá a snažili sa oddeliť účastníkov tohto protestného zhromaždenia od akcie organizovanej priaznivcami prijímania utečencov. Ako informuje internetový server The Local, zhromaždenie bolo bez väčších incidentov. V inej časti mesta však došlo k šarvátkam, ktoré vyvolalo asi 250 krajne pravicových výtržníkov. Došlo aj na rozbíjanie výkladov obchodov, ktoré sa nachádzajú vo štvrti, kde žijú prevažne ľavicovo orientovaní študenti.

    Kľúčovou témou hlavného organizátora protestného zhromaždenia Legida bolo verejne odsúdiť kolínske udalosti, pri ktorých pred pár dňami migranti z Blízkeho východu sexuálne obťažovali či rovno znásilnili niekoľko stoviek nemeckých žien. Polícia v súčasnosti eviduje asi päťsto trestných oznámení a každý deň pribúdajú ďalšie. Minister spravodlivosti Heiko Maas sa najprv vyjadril, že hromadné sexuálne obťažovanie na hlavnom námestí v Kolíne nad Rýnom bolo pravdepodobne vopred zorganizované a že si páchatelia zaslúžia najprísnejší trest. Teraz však zdôraznil, aby ľudia nebrali spravodlivosť do vlastných rúk. Okrem iného uviedol, že sa chystajú sprísňujúce opatrenia namierené proti „šíriteľom protiutečeneckej nenávisti“.

    Okrem vykrikovania uvedených hesiel niesli účastníci demonštrácie v zjavnej narážke na udalosti v Kolíne nad Rýnom siluetu troch ozbrojených mužov, ktorí s nožom prenasledujú ženu. Iný demonštrant zase mával nad hlavou transparentom s nápisom islam = teror. „Od udalostí v Kolíne už nič nebude také ako predtým. Matka všetkých utečencov Merkelová ešte ani nestihla dokončiť svoj novoročný prejav, keď prvé ohňostroje zasiahli katedrálu a políciu v Kolíne nad Rýnom. Potom v tomto meste rozpútali moslimskí utečenci svoju rozsiahlu zastrašovaciu akciu proti nemeckým ženám,“ hovorila pred davom priaznivcov Legidy jedna z jej hovorcov Tatjana Festerlingová.

    Štyridsaťštyriročný Lukas Richter sa zúčastnil na demonštrácii s transparentom „štát bezprávia“. „Merkelová úplne pošliapala našu ústavu a musí odísť. Vláda by mala okamžite zatvoriť hranice a vrátiť ilegálnych migrantov späť do ich krajín pôvodu. Silvestrovské útoky v Kolíne nad Rýnom len upozorňujú na veci, ktoré sa v Nemecku odohrávajú už niekoľko rokov,“ hnevá sa Richter. Na jednom z transparentov potom účastníci demonštrácie zosmiešňovali motto Merkelovej My to zvládneme a namiesto toho naň napísali: Ty nezvládneš ochrániť ani jednu vlakovú stanicu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -