´Lázeňskí´ šviháci, teta Anka aj ujo Paľo… Hlina hviezdil tentokrát v Košiciach

    0
    Alojz Hlina (Autor: SITA)

    Proti praktikám v našom zdravotníctve sa zhromaždili ľudia pred košickou Štátnou vedeckou knižnicou a protest sa niesol pod heslom Košickej klike treba ukázať Stop. Protestujúci označili súčasný stav za zdravotnícku mafiu, ktorá kradne a dennodenne rozširuje svoj biznis. „Nechceme lázeňských švihákov, tetu Anku, ani uja Paľa,“ znelo ulicou.

    Demonštráciu zorganizoval nezávislý poslanec Národnej rady z klubu KDH Alojz Hlina. „Tento stav sa nevytvoril za deň, za týždeň, ale za niekoľko rokov a aj zlepšenie nenastane zo dňa na deň. Nestačí protestovať doma pri televízore, ale treba protestovať verejne. Ľudia si musia uvedomiť, že nestačí zakričať Svetový mier a keď ten nenastane, tak znova zaľahnú,“ vyhlásil pred davom poslanec a vyzdvihol význam takýchto akcií. „Ľudia v našej krajine nemajú dlhodobú tradíciu protestov. Musíme sa naučiť zápasiť o svoje práva, lebo ak nebudú zápasiť, tak o ne prídu, budú ich im brať čoraz viac a viac,“ motivoval Hlina.

    Demonštranti si zobrali na paškál celú „košickú zdravotnícku mafiu“ a za jej hlavu označili primátora Košíc a bývalého ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku a aktuálneho ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

    Nezabudli ani na neslávne presláveného bývalého riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý dohadzoval kšefty svojej tete Anke.
    Podľa rečníkov z pódia by ministra Čisláka mal parlament odvolať alebo by mal sám odstúpiť. Rezignáciu žiadali aj od Rašiho. Hlina pripísal stav zdravotníctva práve jemu. Tieto požiadavky chce poslanec predniesť parlamentu, kde má väčšinu práve strana Smer, z ktorej dielne pochádzajú všetky zdravotnícke škandály ostatného obdobia.

    Aktivisti tiež pripravili vyhlásenie. „My, Košičania a priatelia Košíc, sme najpovolanejší, aby sme sa od tohto stavu dištancovali a zmenili ho. Vyžierači slovenského zdravotníctva pôsobia v Košiciach a pod ich vedením sa základná zdravotná starostlivosť stáva pre priemerného občana finančne nedostupným luxusom. Zdravotnícky personál pracuje ako charita a hľadá uplatnenie v zahraničí. Trpiaci pacienti sa stávajú nástrojom papalášov a zdravotných poisťovní, ktoré kalkulujú s ich zdravím.“ Pod tento text sa podpísali Jaroslav Polaček, Ladislav Rovinský, Marcel Gibóda, Peter Kalmus, Karol Labaš, Ľuboš Lorenz, Miroslav Špak a ďalší.

    Účastníci sa nakoniec postupne premiestnili do mestského parku, kde si postavil vilu práve kontroverzný expredseda parlamentu Pavol Paška. Tu mu adresovali niekoľko výkrikov ako: Nerobte nám hanbu! Stačilo! A Hanba!.

    - Reklama -