´Grilovanie´ kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo, do parlamentnej voľby postúpilo všetkých 24 uchádzačov

    0
    Na ilustračnej snímke budova Ústavného súdu v Košiciach. (Autor: TASR)

    Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo. V popoludňajšej časti predstúpili pred poslancov z parlamentného ústavnoprávneho výboru poslední traja uchádzači – Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský.

    Šorl vyhlásil, že ústavných právnikov je na Slovensku málo. Proces výberu kandidátov je podľa neho komplikovaný. Dúfa, že na jeho konci bude plne obsadený a funkčný Ústavný súd SR.

    Šorl sa venoval aj otázke špecializácie sudcov. Je pri nej opatrný.

    “Naše právo nie je komplexné. Preto vrhanie sa do špecializácie nie je celkom namieste. Ak špecializujete, vytvárate malé kolektívy, čo je riziko. A netreba podceňovať ani to, že keď sa roky venujete len jednej problematike, môžete prestať vnímať právo ako systém, čo nemusí byť dobré,” vysvetlil.

    Peter Straka pred poslancami povedal, že prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi má parlament po ďalšej voľbe poslať desať kandidátov na ústavných sudcov. 

    Prezident mal od parlamentu dostať celkovo 18 mien, dosiaľ mu poslali osem. Z nich vymenoval troch.

    Straka sa venoval aj kompetenciám ústavného súdu. Ústavný súd nedávno prvýkrát v histórii zrušil ústavný zákon, ktorý mal zaviesť plošné previerky sudcov. Straka povedal, že robiť zmeny v ústave má Národná rada SR.

    “Som zdržanlivý v tom, aby ústavný súd tak závažne zasahoval do ústavy,” doplnil. Posledného vypočúvali poslanci Martina Vernarského. Verí, že sa proces výberu ústavných sudcov nebude už predlžovať.

    Situácia na košickom súde je podľa neho dnes so siedmimi sudcami lepšia, ako keď tam boli len štyria. Stále to ale nie je ideálne, keďže chýba zvyšok.

    “Je potrebné vyvinúť maximálne úsilie, aby bol ústavný súd čo najskôr plne funkčný, teda obsadený 13-timi sudcami,” uviedol.

    Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok

    Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril kandidatúru všetkých 24 uchádzačov o pozíciu sudcov Ústavného súdu SR. Parlament by mal kandidátov voliť 21. mája. Pôjde už o tretiu voľbu.

    Parlament bude vyberať z týchto kandidátov: Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Monika Jurčová, Vieroslav Júda, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Patrik Palša, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

    Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov, preto bude ďalšia voľba. V prvom hlasovaní nezvolili nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov.

    Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

    Koalícia zatiaľ neoznámila dohodu na voľbe. Strany však pripúšťajú, že by mohli zvoliť všetkých desiatich chýbajúcich kandidátov.

    - Reklama -