´Džihádista Jack´ už nie je Britom

    0
    Terorista známy ako Džihádista John z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) (Autor: SITA)

    Rozhodnutie britských úradov vyvolalo diplomatickú roztržku s kanadskou vládou v Ottawe, napísali britské noviny Mail on Sunday.

    Letts živorí, je vo väzení v Sýrii

    Bývalá premiérka Theresa Mayová tento krok, navrhovaný vtedajším ministrom vnútra Sajidom Javidom, schválila. Bol to jeden z posledných Mayovej činov pred júlovým odchodom z úradu, dodali noviny.

    Hovorca britského ministerstva vnútra odmietol správu potvrdiť a dodal, že jednotlivé prípady bežne nekomentujú.

    “Rozhodnutia zrušiť dvojaké občianstvo sa opierajú o zásadné odporúčania príslušných predstaviteľov, právnikov a tajných služieb a o všetky dostupné informácie,” uviedol hovorca.

    “Táto právomoc je jedným zo spôsobov, ako bojujeme s hrozbou terorizmu, ktorou sú pre nás niektorí najnebezpečnejší jednotlivci, a ako zaisťujeme bezpečie v tejto krajine,” dodal.

    Lettsa chytili kurdské sily v Sýrii a teraz živorí v tamojšom väzení, napriek tomu, že tento rok opakoval v rozhovoroch pre médiá, že by sa rád vrátil do Británie.

    “Som nevinný,” povedal pre televíziu ITV News. “Zaslúžim si to, čo príde. Ale chcem len, aby to bolo… primerané…, a nie len náhodný, chaotický, svojvoľný trest v Sýrii,” vysvetlil Letts.

    Kanada ho nechce

    Letts konvertoval na islam vo veku 16 rokov a ušiel z domu v grófstve Oxfordshire v strednom Anglicku. O dva roky sa pridal k IS.

    Jeho kanadského otca a britskú matku odsúdil v júni britský súd za financovanie terorizmu, lebo synovi počas pobytu v Sýrii posielali malé sumy peňazí – rodičia sa však väzeniu vyhli.

    Mail on Sunday napísal, že zrušenie Lettsovho britského občianstva “vyvolalo v Ottawe veľký hnev”. Tamojšia vláda je totiž presvedčená, že Lettsa spája s Kanadou len slabé puto.

    Prípad môže vrhnúť tieň na summit skupiny G7 

    Nedeľné noviny tiež dodali, že existujú obavy, že tento spor zatieni stretnutie kanadského premiéra Justina Trudeaua a britského lídra Borisa Johnsonva na summite skupiny krajín G7 na budúci víkend vo Francúzsku.

    Rozhodnutie je najnovším britským prípadom odobratia občianstva tým štátnym príslušníkom, ktorí odišli do samozvaného kalifátu, vyhláseného Islamským štátom v Sýrii a Iraku.

    Britská vláda čelila vo februári kritike za odobratie britského občianstva Shamime Begumovej, tínedžerke, ktorá odcestovala do Sýrie a vydala sa tam za bojovníka IS.

    - Reklama -