„Doktor smrť“, ktorý sedí na doživotie, pripravil v Nemecku o život až stovku pacientov

    0
    Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)

    Po zavŕšení toxikologických testov sa ukázalo, že Nielsovi H., odsúdenému už v roku 2015 na doživotie za dve vraždy, ako aj za viacnásobný pokus o vraždu a ťažké ublíženie na zdraví, je možné pripísať 62 smrteľných prípadov z Delmenhorstu a 38 z Oldenburgu. V piatich prípadoch z Oldenburgu je však potrebné ďalšie vyšetrovanie.

    Na základe týchto zistení chce prokuratúra podať voči Nielsovi H. novú obžalobu, čo predbežne plánuje na začiatok budúceho roka.

    Bývalý ošetrovateľ sa podľa DPA priznal, že pacientom úmyselne spôsoboval kolaps predávkovaním liekmi, aby ich mohol následne oživovať a ukázať sa pred kolegami ako “hrdinský záchranca”. Desiatky z nich sa však oživiť nepodarilo.

    Osobitná vyšetrovacia komisia nechala počas uplynulých troch rokov exhumovať pozostatky viac ako 130 bývalých pacientov oboch uvedených kliník, aby bolo možné vykonať toxikologické testy.

    Podľa názoru vyšetrovateľov sa dalo veľkej časti týchto vrážd predísť. Už na prvom z pracovísk Nielsa H. v Oldenburgu totiž štatistika ukázala, že počas jeho služieb sa zvyšovala úmrtnosť, ako aj počet prípadov oživovania pacientov. Klinika mu však pri ukončovaní pracovného pomeru vystavila dobrý pracovný posudok a situácia sa opakovala v Delmenhorste, kde boli takisto nápadné časté úmrtia v časoch, keď bol ošetrovateľ v službe.

    V danej kauze majú byť preto postavení pred súd aj dvaja bývalí primári a jeden vedúci oddelenia, ktorí čelia obvineniam z usmrtenia z nedbalosti.

    - Reklama -