„Chlapi, počuli ste to? Naši práve dobyli Paríž!“ Drogy a nočné debaty o džiháde. Svedectvo z filipínskeho väzenia, plného teroristov

    0
    V manilskom väzení Guru Jára a Luboš Y. Koláček z nakladateľstva Bondy, ktoré mu vydalo knihu Metafyzické mreže (Autor: Archív nakladateľstva Bondy)

    „Cerantonio bol katolík, ale nedokázal uveriť v nepoškvrnené počatie Panny Márie. A tak prešiel na islam a založil jednotku radikálnych moslimov, ktorá sa mu zložila na cestu do Sýrie, aby tam bojoval po boku ISIS. Ale on, Cerantonio, namiesto boja prachy prepil a premiloval a zatkli ho v Cebu, totálne sťatého s tromi ľahkými dievčatami v posteli,“ píše o jednom zo spoluväzňov Jaroslav Dobeš, ktorého všetci poznajú ako Guru Járu v knihe Metafyzické mreže. Tá bola vo forme motákov zo žalára v Manile, hlavnom meste Filipín, vynesená von a teraz vyšla v češtine.

    Charaktery z manilského väzenia

    Uvedeného Cerantonia vraj hľadajú v Austrálii za nábor vojakov pre ISIS a ide len o jednu z mnohých rôznych postavičiek, s ktorými sa stretol Guru Jára za mrežami na Filipínach, kde čaká na verdikt o svojom osude už takmer rok. Používal tantru ľavej ruky, takzvané odháčkovanie, a niektoré žiačky tak podľa žalobcov znásilňoval. Aj keď by pre neho mala platiť prezumpcia neviny, pretože rozsudok zlínskeho súdu o desaťročnom väzení následne Vrchný súd v Olomouci zrušil, správajú sa k nemu české úrady ako k nepriateľovi štátu číslo jeden. V jeho väzenskom bloku je islamských teroristov, nepriateľov civilizácie, hneď niekoľko.

    „Chlapi, počuli ste to? Naši práve dobyli Paríž!“ kričí vo väzení, teda v knihe Guru Járu, verbovač Islamského štátu po teroristických útokoch v Paríži a dostane za to po hube. O inom kriminálnom charaktere zase píše: „Amrova obľúbená činnosť lietania uprostred noci z izby do izby, keď sa dožadoval cigariet, drog a debát o džiháde, stresovala naozaj všetkých. Najagresívnejší bol, keď došli drogy, keď išlo o detoxikáciu, nepoznal brata a napádal kohokoľvek. Potom tento pilot-boxer z Mekky chodil po zábradlí a bombardoval New York, Paríž, Kóreu, proste všetko, čo mu nepripadalo dosť dobré a šaría.“

    Na druhej strane sedia v base s Jaroslavom Dobešom aj podvodní utečenci. O jednom píše: „Ďalší chlapec, ktorého sme tam počastovali prezývkou ,terorista‘, bol sympatický mladý podnikateľ zo Sýrie, ktorý sa každú noc modlil, aby Rusi nehodili bombu na budovu, respektíve trosky budovy, v ktorej prežívala jeho manželka a dve malé dcéry. Nenávidel kalifát, ale nechcel bojovať ani za prezidenta diktátora, tak sa pokúsil dostať do Nemecka, kam chcel následne dostať svoju rodinu. Už mu chýbalo posledné medzipristátie, ale pani v letiskovej priehradke mu povedala: ,Pane, dnes ste ôsmy človek, ktorý letí na pas s týmto menom.‘ A bolo. Falošný pas odhalený. Rok v base. Keď odlietal, aby svoj sen o Nemecku dokončil, nechal mi svoj matrac.“

    Podivnosti okolo Járu

    Dobeša za mrežami v Manile navštívil konateľ nakladateľstva Bondy, ktoré knihu Metafyzické mreže vydalo, Luboš Y. Koláček. Práve on upozornil PL na mnoho nezrovnalostí a podivností v celej kauze. Tá sa v kocke odohrala takto. Zakladateľ ezoterickej školy Poetrie Jaroslav Dobeš usporadúval ako Guru Jára duchovné festivaly a semináre. Bol obžalovaný, že vykonával s členkami kurzov bez ich súhlasu krátke súlože, ktoré ich mali údajne zbaviť závislosti od minulých partnerov. Zlínsky okresný súd ho potrestal väzením, ale Vrchný súd v Olomouci rozsudok zrušil a v Zlíne sa bude rozhodovať znova. Dobeš bol vlani zatknutý na Filipínach, Česko začalo usilovať o jeho vydanie, ale on tam požiadal o náboženský azyl.

    Napríklad jeho sympatizantka Magdaléna Holá vyhlásila, že za žalobou proti Járovi nie je zneužitie formou techniky odháčkovania, ale jednoducho finančný tunel kedysi úspešného ezoterického duchovného inštitútu Poetrie. Napokon na jeho seminároch sa zúčastnili aj sudcovia zlínskeho okresného súdu a podľa jeho právnikov existuje podozrenie, že skupina ľudí z justície, advokácie a polície nemá záujem na tom, aby vyšla pravda v prípade najavo.

    Guru Jára bol 15. mája zadržaný pri filipínskom meste Dapa a odvtedy sa nachádza v tamojšej väzbe. V súčasnosti sa diskutuje o jeho prípadnej deportácii z filipínskeho územia. Veľmi sa v tom vraj angažuje česká ambasáda v Manile. V niektorých materiáloch Dobeša sa priamo píše, že sa podieľal na organizovaní jeho únosu do Česka, ktorý sa nepodaril. Jeho prívrženci sa v tomto ohľade napríklad už obrátili na českú ombudsmanku Annu Šabatovú alebo na organizáciu Amnesty International. Autor knihy Metafyzické mreže v súčasnosti čaká na rozhodnutie o udelení alebo neudelení náboženského azylu. Žiadosť teraz údajne posudzuje filipínsky prezident Noynoy Aquino.

    - Reklama -