„Český stalinista“ dostával peniaze na proruskú propagandu. Jeho sponzori sa zamerali aj na Slovensko

    0
    Ilustračné foto: Praha (Autor: TASR)
    Proruský aktivista a člen KSČM Ladislav Kašuka dostal pred pár rokmi lákavú ponuku. Podľa uniknutých informácií, ktoré v roku 2014 uverejnili ukrajinskí hakeri Kašuka v roku 2014 prijal ponuku od Alexandra Usovského. Išlo o bieloruského občana, ktorý Čechovi ponúkol peniaze za to, že bude šíriť ruskú propagandu. 
     
    Denník New York Times označuje Kašuku za „českého stalinistu“ a pripomína, ako sa tento muž prostredníctvom bieloruskej spojky dostal k práci pre miliardára Konstantina Malofejeva. Aktivista dostal najprv na sociálnej sieti správu v ruštine s otázkou, či potrebuje pomoc. Neskôr bolo správ   viac a pribudli konkrétne ponuky. 
     
    Spočiatku dostal Kašuka na účet 300 eur na nákup vlajok a transparentov na demonštráciu proti Severoatlantickej aliancii a vláde na Ukrajine. Neskôr prišla o dve stovky eur vyššia „dotácia“. Za tú mal kúpiť kameru, s ktorou mal natáčať videá z demonštrácií a umiestňovať ich na internet. 
     
    Kašuka pracuje v jednom z pražských nákupných centier ako strážca, ale vo voľnom čase sa zaoberá písaním proruských komentárov. Podľa NY Times povedal, že ponuky boli neobvyklé, ale peniaze sa rozhodol prijať, pretože podľa neho boli „na dobrú vec“. Dokopy prijal Kašuka od Usovského vyše 1 500 eur. 
     
    Článok NY Times vychádza z informácií odcudzených ukrajinskými hakermi z Usovského počítača, ktoré ukazujú, že Kašuka nebol ani zďaleka jediný, kto prostredníctvom tohto Bielorusa dostával peniaze od miliardára Konstantina Malofejeva. Táto „bieloruská spojka“ sa zameriaval na politických aktivistov aj v Maďarsku, Poľsku a na Slovensku. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -