´Božský Kája´ bol fenomén. Pellegrini, Sulík, Kollár a ďalší takto reagujú na smrť Gotta

    0
    Karel Gott počas koncertu vo Vysokých Tatrách v hoteli na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 16. mája 2015. (Autor: facebook.com/RichardSulik)

    Zbohom, maestro, reaguje na sociálnej sieti Peter Pellegrini. Gotta označuje za jeden z najúžasnejších hlasov, ktorý “celé desaťročia vnášal radosť do duší Čechov i Slovákov”.

    „´Božský Kája´ bol fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť. Zbohom, maestro, nech váš hlas ostane navždy v srdciach ľudí, ktorým právom učaroval,” píše slovenský premiér.

    Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

    Smrť Karla Gotta dojala aj predsedu strany SaS Richarda Sulíka, ktorý k statusu Odpočívajte v pokoji, majstre, priložil spevákov duet s jeho dcérou Charlotte Ellou.

    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    Smúti Zeman aj Babiš

    Pre Českú republiku je smrť “zlatého hlasu z Prahy” ešte emotívnejšia. 

    „Smrť Karla Gotta je mimoriadne smutnou správou pre celú krajinu,” píše na Facebooku český prezident Miloš Zeman.

    Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

    Aj Andreja Babiša, českého premiéra, sprevádzal Karel Gott od mladosti a ako píše na sociálnej sieti, veril, že tu bude navždy. V ďalšom statuse pripoji aj video piesne Jdi za štěstím.

    Facebook/Andrej Babiš

    Smúti aj Boris Kollár 

    „Zomrel Karel Gott a mne odchádza s ním časť mojej mladosti, ale aj dospelého života,” píše v dlhšom statuse na sociálnej sieti Boris Kollár (Sme rodina).

    „Bol naším súputníkom, tak nejak s nami zdieľal naše životy, rozveseľoval ich, obohacoval. Vždy vyčaril úsmev, radosť. Mal som tú česť sa s maestrom spoznať osobne. Bol veľká osobnosť a charizmatický muž. Dnešná ranná správa o jeho úmrtí so mnou veľmi otriasla… Všetci dobre vieme, že raz to príde a nevyhne sa to nikomu, ale vždy… Vždy nás smrť zaskočí, zarmúti a rovnako je to aj dnes. Tak si ho, priatelia, pripomínajme jeho hudbou a tak bude tu s nami aj naďalej…” napísal dojatý Kollár vyjadrujúci sústrasť rodine a poďakovaním umelcovi.

    Zdroj: Facebook/Boris Kollár

    S Michalom Davidom mali rovnaký dátum narodenia

    Úmrtie Karla Gotta je podľa českého speváka a skladateľa Michala Davida veľkou stratou pre hudobnú scénu. David bol jeho blízkym spolupracovníkom. S Karlom Gottom mal podobne ako slovenská speváčka Marcela Laiferová rovnaký dátum narodenia, 14. júl, akurát Michal je o 21 rokov mladší. V roku 1999 zložil Michal David pre speváka hit To stárnutí zrádné.

    „Ja som s ním prežil desiatky rokov, pri koncertoch, v nahrávacom štúdiu aj v súkromí. Však sme narodení v jeden deň. Karel bol precízny, pracovitý aj veľmi spoločenský. Zomrel v krásnom veku, mal krásny život. Je to veľká strata pre hudobnú scénu, miesto po ňom nikto nezaplní, ostáva po ňom veľké prázdno. Ostávajú tu jeho hlas, jeho piesne, ktoré budeme naďalej počúvať každý deň. A pritom naňho spomínať iba v tom najlepšom,” povedal pre TASR Michal David.

    - Reklama -