„Antiburková“ európska koalícia sa rozširuje. V týchto krajinách by si moslimky mali dávať pozor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Debata o slobode obliekania moslimských žien je aktuálna naprieč celou Európou a ku krajinám, ktoré zakazujú nosiť na verejnosti zahalené tváre, sa pridalo už aj Bulharsko. V piatok bulharskí poslanci schválili zákon, ktorý moslimkám zakazuje nosenie tradičných islamských závojov. Za porušenie hrozí pokuta približne 100 eur, ale v prípade opakovaného porušenia zákazu môže presiahnuť aj 700 eur. 
     
    V Bulharsku pritom žije pomerne veľká komunita moslimov, ktorí sú potomkami Turkov z čias osmanskej okupácie. Moslimov je v tejto východoeurópskej krajine 13 %, ale väčšina tamojších moslimiek nosí zahalené len vlasy. Spolu s príchodom migrantov z Blízkeho východu a Afriky sa však údajne objavuje stále viac žien zahalených od hlavy po päty v tradičných nikáboch či burkách, ktoré ženám halia tvár alebo aspoň jej časť. 
     
    Parlament v bulharskej Sofii nie je prvý a zrejme ani posledný zákonodarný zbor na starom kontinente, ktorý zakázal moslimkám nosiť ich tradičné oblečenie. O tomto kroku sa búrlivo debatuje aj na politickej scéne vo Veľkej Británii, kde táto téma vyvoláva odmietavé reakcie moslimskej komunity. 

    Začali to Francúzi

    Bulhari však nie sú ani zďaleka prvý národ v Európe, ktorý zakázal moslimkám nosiť zahalené tváre. Z bezpečnostných dôvodov k tomuto kontroverzne vnímanému kroku pristúpili  Francúzi. Práve Francúzsko bolo prvou krajinou v Európe, ktorá na celom území zakázala nosiť závoje podobné nikábu či burke. 
     
    Zákaz však neprišiel po teroristických útokoch v Paríži, ale ešte oveľa skôr. Vyjsť na ulicu so zahalenou tvárou je vo Francúzsku zakázané už od apríla 2011. Pokuty za nedodržanie zákazu sú však v porovnaní s tými bulharskými astronomické. Moslimské ženy, ktoré by chceli riskovať, môžu dostať pokutu 30 000 eur a rok väzenia. 
     
    Proti tomuto zákazu bojuje napríklad francúzsky podnikateľ Rašíd Nekkaz, ktorý sa rád chváli, že pomáha platiť pokuty moslimkám, ktoré nedodržia zákaz zahaľovania tvári na verejnosti. 

    V Belgicku za mreže

    Belgicko bolo druhou krajinou, ktorá si po vzore Francúzska osvojila zákaz nosenia tradičných moslimských závojov na verejnosti. V Belgicku hrozí za porušenie tohto zákona až sedem dní za mrežami. Nariadenie vstúpilo do platnosti len o pár mesiacov neskôr ako vo Francúzsku a zahalené tváre sú na verejnosti zakázané od júla 2011. 
     
    Ku krajinám, na ktoré majú obhajcovia práv moslimov za zákaz tradičného moslimského oblečenia ťažké srdce, sa pridalo vlani aj Holandsko. Nikáby či burky nie sú úplne zakázané, ale nesmú sa nosiť v nemocniciach, štátnych budovách, školách ani vo verejnej doprave. Poslanci zákon odôvodnili tým, že v istých situáciách je nevyhnutné, aby bolo z bezpečnostných dôvodov vidieť ľuďom do tváre. 
     
    Švajčiarsko tento rok pristúpilo takisto k tomuto zákazu a za jeho porušenie sa pokuty šplhajú až do 9 200 eur. Taliani zakázali moslimské závoje ženám vlani v decembri, keď k tomuto kroku pristúpil najbohatší taliansky región Lombardia. Už pred tým platil v krajine zákaz nosiť oblečenie, ktoré na verejnosti znemožňuje identifikáciu osôb. 

    Nielen v Európe 

    Mohlo by sa zdať, že neznášanliví voči tradičnému zahaľovaniu moslimských žien na verejnosti sú len Európania, ale pripomeňme, že takéto opatrenie platí napríklad aj v Egypte. Rovnako aj v Čade, častiach Kamerunu a Nigeru, ako aj v Kongu a Gabone. 
     
    - Reklama -