Fíni v strachu. Plánuje Rusko inváziu? Moskva skupuje nehnuteľnosti, v ktorých ubytuje okupantov, tvrdia

    0
    Rusko (Autor: TASR)

    Fínske bezpečnostné služby sa podľa denníka domnievajú, že cudzinci ruského pôvodu kupujú pozemky v politicky citlivom regióne v rusko-fínskom pohraničí, pre prípravu na potenciálnu ruskú inváziu. Nedávna správa fínskej bezpečnostnej agentúry Supo uvádza, že existujú obavy, že by tieto pozemky mohli byť zneužité v krízových situáciách. „Opatrenia, ktoré môžu byť spojené s prípravou na získanie vplyvu v oblasti v prípade krízovej situácie, čo môže byť aj prípad skupovania pozemkov, sú neustále podrobne skúmané,“ píše sa v správe.

    Podľa denníka existuje súvislosť medzi týmto ruským konaním vo Fínsku a ruskými neoznačenými príslušníkmi špeciálnych síl, ktorí obsadzovali pozemky a nehnuteľnosti počas ruskej anexie Krymu. Agentúra Supo si myslí, že ide o príliš asertívne správanie Moskvy na rusko-fínskych hraniciach. Podozrivými nákupmi pozemkov sa už začalo zaoberať aj fínske ministerstvo obrany.

    Vláda v krajine už v októbri vyjadrila svoje znepokojenie z destabilizačnej propagandistickej kampane zo strany Ruska. Vládny hovorca uviedol, že zaznamenali príval “agresívnych” štátom podporovaných mediálnych útokov zo strany Moskvy. V priebehu mesiaca dokonca ministerstvo obrany viackrát zaznamenalo podozrivé narušenie fínskeho vzdušného priestoru ruskými stíhačkami.

    V roku 2014 bývalý poradca Vladimira Putina povedal, že ruský prezident chce “znovu nadobudnúť vlastníctvo” nad územím Fínska, lebo verí, že historicky “patrí k Rusku”.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -