Alexander Soros kráča v stopách svojho otca, do politiky nalieva milióny. V najbližších rokoch môže zohrať kľúčovú úlohu, tvrdí investigatívny americký portál

    0

    Alexander Soros je synom liberálneho miliardára Georga Sorosa, ktorý pôsobí ako riadiaci partner v spoločnosti Soros Brothers Investments. Kým jeho otec priťahuje na seba väčšinu pozornosti na poli politického darcovstva, Alexandrove aktivity ostávajú pred svetom relatívne skryté. Pravdou však je, že syn sa už vydal v stopách svojho otca a len za rok 2016 rozdal viac ako 4,5 milióna dolárov demokratickým výborom kampane a politickým akčným výborom.

    Najviac peňazí dostal minulý rok od Alexandra Politický akčný výbor (PAC) senátnej väčšiny bývalého senátora Harryho Reida za americký štát Nevada.V druhej polovici roka 2016 dostal PAC od neho celkom štyri príspevky v celkovej sume 3,5 milióna dolárov.

    Príspevky v najvyššej povolenej sume 5400 dolárov dostali aj mnohí americkí demokratickí politici, vrátane neúspešnej kandidátky na prezidentské kreslo Hillary Clintonovej, viacerí súčasní aj bývalí senátori či kongresman Keith Ellisona, ktorý sa chystá prevziať vedenie Demokratického národného výboru. Nemalé sumy sa ušli aj demokratickým stranám po celých Spojených štátoch. V Illinois, Novom Mexicu, Wisconsine, Louisiane, Nevade, Texase, Oregone, Virgínii či Pensylvánii.

    Oproti dotáciám, ktoré Sorosov syn rozdal počas predchádzajúcich volebných cyklov, ide o signifikantný nárast darovaných peňazí. V roku 2012 napríklad Alexander rozdal „len“ 400-tisíc dolárov.

    Ako George Soros starne, objavujú sa špekulácie, kto prevezme jeho rolu sponzoringu liberálneho hnutia. Vzhľadom na prudký nárast darcovstva od Alexa aj Jonathana Sorosa je možné, že obaja budú hrať kľúčovú úlohu pri podpore ľavice počas nasledujúcich desaťročí,” uviedol pre americký portál Washington Free Beacon Dan Gainor, viceprezident pre obchod a kultúru v Media Research Center, ktorý sa Sorosovými dotáciami zaoberá a sleduje ich tok.

    Alex hlavne presadzuje štandardné ľavicové ‘progresívne témy’, ako je zmena klímy a sociálna spravodlivosť. Má viac než dosť peňazí na podporu množstva kandidátov a organizácií. Hoci jeho vlastná osobná nadácia je mladá, zdvojnásobila už od roku 2012 svoje ročné príspevky asi na 1,5 milióna dolárov. A jej aktíva rastú ešte rýchlejšie,” zhrnul Gainor.

    - Reklama -