Lotyšsku ušlo finále MS v hokeji 2023, o zlato si zahrajú favorizovaní Kanaďania proti Nemcom (video)

    0

    29.5.2023 (SITA.sk) –
    aktualizované 27. mája, 20:06

    Hokejisti Kanady a Nemecka sa prebojovali do nedeľňajšieho finále tohtoročných majstrovstiev sveta vo fínskom Tampere. V prvom sobotňajšom semifinále Kanaďania podľa predpokladov zdolali hráčov Lotyšska 4:2, i keď po prvej tretine prehrávali 0:1 a po druhej 1:2. V tretej časti však skórovali hneď trikrát a v záverečnom súboji MS si zahrajú štvrtýkrát bez prerušenia.

    Viac o téme: MS v hokeji 2023

    Vlani rovnako v Tampere prehrali vo finále s Fínmi, rok predtým v lotyšskej Rige rovnakého súperi v boji o zlato zdolali a v Bratislave 2019 tiež v súboji so Suomi ťahali za kratší koniec.

    Nemci v druhom semifinále senzačne zvíťazili nad Američanmi 4:3 po predĺžení a majú šancu na premiérový titul. V prvej tretine zmazali stratu 0:2 a neskôr aj 2:3, hráčov USA delilo od finále 83 sekúnd.

    Lotyši ešte môžu získať medailu

    Už teraz je jasné, že výber “krajiny javorového listu” získa z MS ďalšiu medailu – buď 28. zlato, alebo 17. striebro. Kanaďania sa stretnú v súboji o zlato s Nemcami, ktorí majú na konte zatiaľ dve striebra a dva bronzy. V roku 1930 podľahli vo finále práve Kanaďanom, o 23 rokov neskôr Švédom.

    Lotyši už postupom do semifinále dosiahli historický úspech, na MS sa totiž medzi kvarteto najlepších dostali premiérovo. Šampionát ešte môžu opustiť s medailou, keďže v nedeľu ich čaká duel o bronz proti Američanom. Tí boli vlani bez medaily a rovnako môžu dopadnúť aj v tomto roku. Čakanie na prvý titul i finálovú účasť od roku 1960 si opäť predĺžili, no majú šancu získať desiaty bronz.

    Lotyši v sobotu viedli od 9. minúty zásahom Dansa Ločmelis a Kanďanom sa podarilo vyrovnať až v 36. minúte zásluhou Samuela Blaisa. Nerozhodný stav však trval iba 66 sekúnd, pretože Rudolfs Balcers strelil druhý lotyšský gól. Favorit o všetkom rozhodol v tretej tretine. Už v 45. sekunde vyrovnal Jack Quinn, víťazný gól dosiahol v 49. minúte mladík Adam Fantilli a definitívnu bodku za stretnutím dal zásahom do prázdnej bránky súpera Scott Laughton.

    Rozhodlo až predĺženie

    Američania si už v prvých štyroch minútach druhého semifinále vypracovali náskok 2:0 gólmi Alexa Tucha a Rocca Grimaldiho, no v 13. minúte strelil kontaktný gól Nemcov Frederik Tiffels v presilovej hre a v 17. minúte vyrovnal stav Maksymilian Szuber. V 29. minúte išli hráči USA do vedenia 3:2 zásluhou Michela Eyssimonta, ale v 59. minúte Marcel Noebels využil početnú výhodu po odvolaní brankára a vynútil predĺženie gólom na 3:3. V ôsmej minúte nadstaveného času poslal Nemcov do finále druhým presným zásahom Tiffels.

    Sobotňajšia prehra Lotyšov rozhodla o tom, že po skončení šampionátu bude Slovákom v rebríčku IIHF patriť deviata priečka a Lotyšom až desiata pozícia.

    MS v hokeji 2023

    semifinále

    Kanada – Lotyšsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

    Góly: 36. Blais (Krebs, Middleton), 41. Quinn (Crouse, Laughton), 49. Fantilli (Lucic, Barron), 60. Laughton – 9. Ločmelis (Rihards Bukarts, Zile), 37. Balcers

    USA – Nemecko 3:4 po predĺžení (2:2, 1:0, 0:1 – 0:1)

    Góly: 2. Tuch (O’Connor, Grimaldi), 4. Grimaldi (Tuch), 29. Eyssimont (O’Connor, Garland) – 13. Tiffels (Fischbuch, Kahun), 17. Szuber (Sturm, Peterka), 59. Noebels (Kahun, Gawanke), 68. Tiffels (Kahun, Müller)

    Nedeľňajší program MS 2023:
    o 3. miesto Lotyšsko – USA (14.20)
    finále: Kanada – Nemecko (19.20)

    Viac k témam: Majstrovstvá sveta MS v hokeji 2023
    Zdroj: SITA.sk – Lotyšsku ušlo finále MS v hokeji 2023, o zlato si zahrajú favorizovaní Kanaďania proti Nemcom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -