Sloboda médií je ohrozovaná čoraz viac, ochrana novinárov je nevyhnutná pre demokraciu

    0

    21.11.2022 Ochrana novinárov je nevyhnutná pre ochranu demokracie, vyplynulo z diskusie o európskom akte o slobode médií. Zhodli sa na tom všetci účastníci diskusie, ktorú deň pred 17. novembrom zorganizovalo podľa hovorkyne Rady pre mediálne služby Lucie Michelčíkovej zastúpenie Európskej komisie spolu s Radou pre mediálnej služby. Akt o slobode médií predloží Európska komisia na schválenie Európskemu parlamentu, po jeho schválení bude s okamžitou účinnosťou záväzný pre všetky členské štáty.

    Diskusia prebiehala aj k novej legislatívnej iniciatíve Európskej únie, ktorá má posilniť slobodu a nezávislosť médií ako nevyhnutnej súčasti fungujúcej demokracie.

    Fyzické útoky a zastrašovanie

    Sloboda médií je ohrozovaná čím ďalej tým viac a Európska únia musí chrániť slobodu novinárov,“ skonštatoval generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Všetci účastníci diskusie sa zhodli na potrebe legislatívneho uchopenia tejto problematiky s celoeurópskym dosahom. Ľuboš Kukliš, bývalý predseda združenia EPRA, ktoré zastrešuje regulačné orgány z viac ako 50 krajín, tlmočil všeobecný názor, že Európa nariadenie chrániace novinárov a médiá nevyhnutne potrebuje.

    Ako nedostatok aktu vníma Kukliš napríklad absenciu ochrany novinárov pred fyzickými útokmi a zastrašovaním, alebo to, že nestanovuje žiadne konkrétne pravidlá pre sociálne médiá, ktoré by umožnili jednoznačne odlíšiť informácie šírené serióznymi médiami a tými, ktoré sa za médiá len vydávajú.

    Eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová považuje nariadenie za silný legislatívny nástroj, ktorý má veľký potenciál dopomôcť k takej regulácii mediálneho prostredia, ktorej výsledkom je slobodné a nezávislé fungovanie médií.

    Zriadenie celoeurópskeho regulátora

    Sankcie sú na mieste, ale musia byť vykonateľné a musí byť garantovaná nezávislosť regulačného orgánu, ktorý ich ukladá,“ upozornila šéfredaktorka denníka SME Beáta Balogová. „Na Slovensku máme skúsenosti so zahraničnými majiteľmi médií, ktorých je dokonca viac ako slovenských, a neviem si predstaviť posudzovať koncentráciu médií z hľadiska plurality inak, ako na nadnárodnej úrovni,“ poznamenal štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš, ktorý považuje za prínosný aj návrh na zriadenie celoeurópskeho regulátora.

    Akt o slobode médií sa zaberá aj problematikou transparentnosti vlastníctva financovania médií, predvídateľnosťou ich financovania, sprehľadnením mechanizmov inzerovania, ochranou novinárov pred politickými a mocenskými záujmami či osobitým postavením médií verejnej služby. Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku (ZEK) potvrdil, že Slovensko je na strane Európskej komisie v nastávajúcom legislatívnom procese a budeme robiť, čo bude v našich silách, aby sme pre médiá a novinárov vytvárali bezpečný priestor.

    Viac k témam: Demokracia, Ochrana novinárov, Sloboda médií
    Zdroj: Webnoviny.sk – Sloboda médií je ohrozovaná čoraz viac, ochrana novinárov je nevyhnutná pre demokraciu © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -