Skvelá Vlhová skončila v obrovskom slalome v Kronplatzi druhá, predbehla ju iba Hectorová (video)

    0

    26.1.2022
    aktualizované 25. januára 2022, 15:55

    Slovenka Petra Vlhová sa nestala víťazkou obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi v rámci Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní.

    Vlhová skončila druhá, keď v súčte oboch kôl bola o 15 stotín sekundy pomalšia ako Švédka Sara Hectorová. Tá si pripísala tretie víťazstvo v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne a zvýšila náskok na čele hodnotenia disciplíny vo Svetovom pohári.

    Vyhrala aj napriek chybe v 2. kole

    “Som prekvapená, že s takou chybou v druhom kole som vyhrala. Vôbec som nad tým neuvažovala, že sa to môže podariť. Vždy som do toho dávala silu, ale teraz jazdím s väčším citom ako predtým. Bola som len trochu nervózna, ale predsa len som bola, to už ku mne patrí. Budúci pondelok letím do Pekingu, predtým pôjdem načerpať energiu do Štokholmu,” uviedla Sara Hectorová v prvej televíznej reakcii na Eurosporte.

    Shiffrinovej náskok sa zmenšil

    Tretia v Kronplatzi skončila Francúzka Tessa Worleyová s mankom 52 stotín na víťazku. Američanka Mikaela Shiffrinová bola až piata (+0,81) a to znamená, že jej náskok pred Vlhovou na čele celkového poradia SP sa zmenšil na 17 bodov.

    Obe sa už dostali cez magickú tisícku – Shiffrinová má 1026 bodov a Vlhová 1009. V hodnotení obrovského slalomu je Vlhová štvrtá.

    Posledné preteky pred ZOH v Pekingu

    Vlhová si druhým miestom v Kronplatzi vyrovnala sezónne maximum v obrovskom slalome, druhá bola aj na sklonku kalendárneho roka 2021 v rakúskom Lienzi.

    Pre 26-ročnú ambicióznu Liptáčku boli utorkové preteky posledné pred odchodom na zimné olympijské hry v Pekingu. Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho si dobrým výkonom aj výsledkom opäť zvýšila sebavedomie pred ZOH 2022. Na vrchole štvorročného obdobia v ďalekej Číne by rada pridala do vitríny úspechov olympijské medaily, ktoré jej v nej zatiaľ chýbajú.

    Druhé kolo bol iné ako prvé

    Vlhová si utvorila výbornú východiskovú pozíciu pre prípadný celkový triumf v 1. kole. Po takmer bezchybnej jazde ho vyhrala s náskokom 34 stotín sekundy pred Hectorovou a 59 stotín pred Shiffrinovou.

    V druhej jazde sa však Vlhová nevyhla chybe v nájazde do strmej časti svahu a až osemnásty najlepší čas druhého kola ju odsunul na celkové druhé miesto.

    “Posledná časť zjazdovky bola v tieni a to bolo pre mňa naozaj veľmi ťažké. Snažila som sa tlačiť až do cieľa, ale nevyšlo to. Aj druhé miesto je dobré, ale je jasné, že som chcela zvíťaziť. Na najbližšie preteky do Garmisch-Partenkirchenu nepôjdem, budem trénovať slalom. Pred olympijskými hrami to práve teraz potrebujem,” uviedla Petra Vlhová v prvej reakcii, cituje ju web laola1.at.

    “Skončila som tu na pódiu, veľmi sa z toho teším. Prvé kolo bolo iné ako druhé. V prvom sme mali viac slnka, v druhom sa šlo viac v tieni a menej sme videli. Navyše, trať bola trochu rozbitejšia a bol to veľký boj. Na jednej strane som smutná či nahnevaná sama na seba, keďže som chcela zvíťaziť, na druhej strane je druhá priečka úžasná. Veľa sme trénovali a v obrovskom slalome sa cítim dobre. Aj z druhého miesta sa teda veľmi tešíme,” uviedla Petra Vlhová pre Zväz slovenského lyžovania a doplnila: “Ešte dnes sa presúvame do iného talianskeho strediska a budeme tam trénovať slalom aj obrovský slalom. A 30. januára letíme na olympijské hry. Všeobecne sa cítim veľmi dobre. Som silná a verím si, do Pekingu ideme s dobrými pocitmi. Niektoré pretekárky vynechali dnešné preteky, ale ja nie som tá, ktorá by si zvolila oddych. Mám za sebou posledné preteky pred olympiádou a teraz už myslím na ňu.”

    Prvýkrát na stupni víťazov v Kronplatzi

    Vlhová nikdy predtým v Kronplatzi nebola na stupňoch víťazov. Z predchádzajúcich štyroch účastí v týchto špecifických pretekoch v Južnom Tirolsku si najlepší výsledok pripísala v roku 2019, keď skončila štvrtá. Strmý svah v Kronplatzi sa považuje za jeden z najnáročnejších v ženskom obrovskom slalome vo Svetovom pohári.

    Slovenka v tejto sezóne už má istotu zisku malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v slalome. V najviac točivej disciplíne vyhrala až päť pretekov.

    Viac k témam: Kronplatz, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, Zimná olympiáda v Pekingu 2022
    Zdroj: Webnoviny.sk – Skvelá Vlhová skončila v obrovskom slalome v Kronplatzi druhá, predbehla ju iba Hectorová (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -