Tardif bude šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie, Šatan sa do Rady IIHF nedostal

    0

    27.9.2021
    aktualizované 25. septembra 17:33

    Svetový hokej má nového prezidenta, Švajčiara Reného Fasela na poste prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) nahradil Francúz Luc Tardif.
    Tardif mal štyroch protikandidátov
    Šesťdesiatosemročného niekdajšieho útočníka narodeného v Kanade zvolili na čelo IIHF na kongrese federácie v ruskom Petrohrade. René Fasel viedol IIHF dlhých 27 rokov.

    V sobotňajších voľbách mal Tardiff štyroch protikandidátov. V prvom kole hlasovania z boja vypadol Čech Petr Bříza, v druhom Dán Henrik Bach Nielsen, v treťom Bielorus Sergej Gončarov a vo štvrtom aj Nemec Franz Reindl.

    “Mám len odhodlanie a šialenú vášeň pre tento šport, zmysel pre tímovú prácu, rešpekt k ľuďom a úprimnosť. Toto vám môžem ponúknuť. Verte, že urobím všetko, aby som naplnil vaše očakávania,” povedal po zvolení Tardif.
    Šatan nezískal dostatok hlasov
    V Rusku tiež prebehli voľby do ďalších pozícií, do Rady IIHF neúspešne kandidoval aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

    V prvom kole nedostal potrebných aspoň 51 hlasov, získali ich Pavel Bure (Rus.), Heikki Hietanen (Fín.), Raeto Raffainer (Švaj.), Anders Larsson (Švéd.) a Andrea Gios (Tal.).

    V druhom kole do Rady IIHF zvolili len Nemca Franza Reindla, v treťom Lotyša Viestursa Koziolsa. Miesto v nej potvrdili už pre dve ženy – Maďarku Zsuzsannu Kolbenheyerovú a Poľku Martu Zawadzkú.
    V Rade IIHF od roku 2012
    Luc Tardif má okrem francúzskeho aj kanadské občianstvo.Ešte ako hráč začínal v rodnej Kanade, v roku 1975 sa však presťahoval do Belgicka a od leta 1977 hral vo Francúzsku.

    Ešte v sezóne 1989/1990 sa s Rouenom stal majstrom a potom ukončil kariéru. V Rouene potom pôsobil pri mládeži, neskôr sa v národnej federácii dostal až na jej čelo.

    V Rade IIHF pôsobil od roku 2012. Prezidentom IIHF bude na základe mandátu minimálne do roku 2026.

    Rozhodnuté je už o viceprezidentoch IIHF. Senior viceprezidentom sa stal Čech Petr Bříza a jednotlivé regióny budú zastupovať Kanaďan Bob Nicholson (oblasť Ameriky), Kirgiz Aivaz Omorkanov (oblasť Ázie a Oceánie) a Dán Henrik Bach Nielsen (oblasť Európy a Afriky.

    Viac k témam: prezident IIHF
    Zdroj: Webnoviny.sk – Tardif bude šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie, Šatan sa do Rady IIHF nedostal © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -