Trieda G pripravená na elektromobilitu

0
Foto: Mercedes-Benz

So štúdiou EQG predstavuje Mercedes-Benz štúdiu plnoelektrického modelového variantu svojej terénnej ikony blízku sériovej podobe. Vizuálna štúdia EQG ponúka pohľad na to, aké schopnosti bude mať Mercedes-Benz Triedy G s elektrickým pohonom s akumulátorom.

Foto: Mercedes-Benz

Počas svetovej premiéry súčasnej modelovej generácie Triedy G od značky Mercedes-Benz v januári 2018 v Detroite hollywoodska ikona Arnold Schwarzenegger ako zanietený fanúšik „Géčka“ dostal od vtedajšieho predsedu predstavenstva spoločnosti Dietera Zetscheho, v tom čase pre mnohých nečakaný prísľub: blížiaca sa elektrifikácia všetkých modelových radov sa, samozrejme, dotkne aj Triedy G. O tri a pol roka neskôr Mercedes-Benz tento sľub dodržal a predstavil štúdiu EQG, teda štúdiu plnoelektrickej Triedy G.

Úspešná história “Géčka”

Pôvod úspechu Triedy G siaha až do roku 1979. Vzhľad exteriéru terénnej legendy z dielne Mercedes-Benz sa počas celého obdobia zmenil len nepatrne. Aj v rámci komplexnej modernizácie z roku 2018, vyvíjal Mercedes-Benz výrazný dizajn len veľmi opatrne. A to z dobrého dôvodu: pretože kedysi čisto funkcionálne konštrukčné diely sa už dávno stali štýlovými prvkami. Patrí medzi ne napríklad výrazná kľučka dverí a charakteristický zvuk pri zatváraní, robustná vonkajšia ochranná lišta, neprehliadnuteľné náhradné koleso na zadných dverách alebo nápadné predné smerovky.

Klasická reč tvarov Triedy G

Mercedes-Benz EQGMercedes-Benz Concept EQG

Aj štúdia EQG nadväzuje na dizajnovú tradíciu konštrukčného radu a možno ju na prvý pohľad rozpoznať ako zástupcu Triedy G. Z Triedy G preberá štúdia hranatú siluetu spolu s ikonickými prvkami. Svetelné pásy vizuálne zvýrazňujú robustné vonkajšie ochranné lišty. Oddeľovacia hrana nápadného dvojfarebného laku – hore lesklá čierna, dole lesklá alubeam. Štúdia EQG je obutá na 22-palcových diskoch z ľahkej zliatiny z lešteného hliníka v exkluzívnom dizajne. Namiesto klasického krytu náhradného kolesa sa na zadných dverách nachádza uzamykateľný box s bielym osvetlením, ktoré svojím dizajnom pripomínajú nabíjaciu skrinku, kam možno napríklad umiestniť nabíjací kábel.

Nekompromisné elektrické terénne vozidlo

Foto: Mercedes-Benz

Jeho karoséria je postavená na robustnom rebrinovom ráme. Aj konštrukcia podvozku zostáva extrémne terénna. S nezávislým zavesením kolies na prednej náprave a tuhou zadnou nápravou novovyvinutou na integráciu elektrického pohonu. So štyrmi individuálne riadenými elektromotormi umiestnenými blízko kolies ponúka vozidlo jedinečné jazdné vlastnosti, a to ako v teréne, tak aj na ceste. V kombinácii s prepínateľnou prevodovkou, vďaka ktorej možno štúdiu EQG prepnúť do režimu redukcie, spĺňa aj náročné výkonnostné požiadavky v teréne typické pre Triedu G.

Náročné testy

Foto: Mercedes-Benz

Aj takto vybavený plnoelektricky poháňaný variant Triedy G bude na konci vývoja sériového modelu čeliť legendárnej testovacej dráhe na 1 445 metrov vysokom vrchu Schöckl pri meste Graz. Trasa s dĺžkou 5,6 kilometra plná 60-stupňových stúpaní sa na medzinárodnej terénnej scéne už roky považuje za jednu z najväčších výziev pre človeka a techniku na celom svete. A rovnako ako jeho konvenčné poháňaný brat, zažiari aj elektrický variant vďaka stúpavosti až do 100 percent na zodpovedajúcom povrchu.

Foto: Mercedes-Benz
- Reklama -