Letná olympiáda v Tokiu (plávanie): Podmaníková držala krok so súperkami, ale v závere jej došli sily

    0

    29.7.2021
    aktualizované 28. júla 15:42

    Slovenská reprezentantka v plávaní Andrea Podmaníková ani vo svojom druhom vystúpení na olympijských hrách v Tokiu nepostúpila z rozplavby do semifinále.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)
    Dvadsaťtriročná Slovenka sa predstavila v prvej rozplavbe zo štyroch a dohmatla za 2:29,56 min. V prvej polovici slovenská plavkyňa držala krok so súperkami a pohybovala sa na priebežnej 5. priečke, no v závere jej došli sily a finišovala siedma.
    Podmaníková skončila 30.
    Za vlastným slovenským rekordom z mája v tomto prípade zaostala Podmaníková o 1,79 sekundy. V konečnom účtovaní jej to stačilo na 30. pozíciu.
    Online prenos (minúta po minúte)
    Do štvrtkového semifinále postúpilo 16 najlepších, Slovenku od postupu delilo viac ako päť sekúnd.

    Najkvalitnejší výkon v rozplavbách dosiahla Juhoafričanka Tatjana Schoenmakerová, ktorá o 43 stotín sekundy zlepšila olympijský rekord Američanky Rebeccy Soniovej z Londýna 2012.
    Schoenmakerová zlepšila rekord
    Nové maximum spod piatich kruhov má hodnotu 2:19,16 min. Juhoafričanka dokonca atakovala svetové maximum Dánky Rikke Moller Pedersenovej z augusta 2013, napokon za ním zaostala o 5 stotín sekundy. V stredu sa tak skončilo účinkovanie Slovákov v plávaní, v ktorom okrem Podmaníkovej štartoval aj Richard Nagy.

    Vo svojom prvom vystúpení v Tokiu zaplávala Podmaníková slovenský rekord na prsiarskej stovke. “To, že ste najlepší na Slovensku, vám nič nezaručuje. Ak náhodou zaplávate slovenský rekord, hneď vás zrazia k zemi všelijaké hlasy, že to nestačí a ľudia nám odkazujú, aby sme prenechali miesto mladším. Lenže mladí, žiaľ, neplávajú rýchlejšie ako súčasná slovenská špička. Svet nám uteká, my sa dopredu len plazíme, preto sa vynára otázka, či má zmysel pokračovať. V Amerike, aj keď vám niečo nevyjde, povzbudia a podporia vás. Na Slovensku? Ľudia si o vás v prípade neúspechu ani bicykle neoprú. Takéto veci ma nútia zamyslieť sa, či sa mi oplatí venovať sa plávaniu ďalšie tri roky. Nie je to až taká dlhá doba, navyše kvalifikácia do Paríža sa začína už na budúci rok. Ja sa vopred nevzdávam, ale musím myslieť aj na zadné vrátka, čo bude, keď skončím,” poznamenal na webe olympic.sk.

    Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, plávanie – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021
    Zdroj: Webnoviny.sk – Letná olympiáda v Tokiu (plávanie): Podmaníková držala krok so súperkami, ale v závere jej došli sily © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -