Zazová sa stala najmladšou stolnou tenistkou na olympiáde, do Tokia trénovala v priestoroch zničených vojnou

    0

    27.7.2021 História olympijských hier ponúkla množstvo príkladov mimoriadne talentovaných mladých športovcov. V tomto trende pokračujú aj súčasné OH v japonskom Tokiu, na ktorých sa zúčastňuje aj 12-ročná stolná tenistka zo Sýrie Hend Zazová.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)

    V sobotu 24. júla 2021, v deň premiérového štartu pod piatimi kruhmi, mala presne 12 rokov a 204 dní. Stala sa tak vôbec najmladšou stolnou tenistkou na olympijských hrách a najmladšou olympioničkou v akomkoľvek športovom odvetví od OH 1992 v Barcelone.

    Vôbec najmladším športovcom v novodobej histórii olympijských hier bol 10-ročný grécky gymnasta Dimitrios Loundras, ktorý v Aténach 1896 získal bronzovú medailu v súťaži družstiev.
    Z prehry sa chce poučiť
    Napriek tomu, že Zazová v dueli 1. kola podľahla rakúskej reprezentantke Liou Ťia v štyroch setoch 4:11, 9:11, 3:11 a 5:11, nevzalo jej to úsmev z tváre.

    “Už to, že som sa prebojovala na olympijské hry, je pre mňa úspech. Najdôležitejšie pre mňa nebolo víťazstvo, ale to, že som hrala dobre. Myslím si, že som podala dobrý výkon a poučím sa z tejto prehry,“ uviedla pre oficiálny web OH Zazová. Miestenku do Tokia si vybojovala vo februári, keď v ázijskej kvalifikácii triumfovala nad 42-ročnou Marianou Sahakianovou z Libanonu.

    Zobraziť fotogalériu k článku:
    Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021 – 26. júl (fotografie)

    Stolný tenis hrá od piatich rokov
    Fanúšička Harryho Pottera hráva stolný tenis od piatich rokov a dúfa, že sa v budúcnosti stane právničkou alebo farmaceutičkou. Rovnako ako u iných sýrskych detí, aj v prípade Zazovej veľkú časť detstva poznačila občianska vojna. A aj keď stolný tenis vnímala ako únik, myšlienky na vojnu nepotlačila.

    Neustále výpadky elektrickej energie spôsobili odloženie množstva tréningov. Viaceré sa konali v rozbitých priestoroch, no ani to ju neodradilo od túžby predstaviť sa na olympijských hrách. “Je to darček pre moju krajinu, mojich rodičov a všetkých mojich priateľov,“ poznamenala na margo splneného sna.

    Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, stolný tenis – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021
    Zdroj: Webnoviny.sk – Zazová sa stala najmladšou stolnou tenistkou na olympiáde, do Tokia trénovala v priestoroch zničených vojnou © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -